Едва ли има дом без коледна украса. За някои тя е изключително важна и любим ритуал, който чакат цяла година. Други не й отдават кой знае какво значение и залагат на скромна декорация, само защото традицията така повелява.
Ние пък обръщаме специално внимание и на храната. И въобще не става въпрос за висш пилотаж в кулинарията, а за малко цвят и форми в духа на празника. Ето няколко предложения, които стават бързо и лесно, и са пир за сетивата.
Салата Коледна елха
Подреждаме листата от маруля или айсберг във формата на елха, поръсваме отгоре червено грозде или друг дребен цветен плод, наподобяващ коледна украса, и сме готови с основата.
Довършваме празничното дърво с бейби моцарели, риба тон, нудъли и други дребни изкушения.
Плато Коледен венец
Тук може да си поиграем с подреждането на основните продукти - бейби моцарели, чери домати и свежи листа от босилек, мента или джоджен.
За да постигнем желаната форма, а и вкус, поставяме една купа по средата с подходящ дресинг. Зехтин, балсамов оцет и билки е класика в жанра.
Крокети Дядо Коледа
Колко му е да приготвим крокети а ла Дядо Коледа! Нарязваме франзелите на кръгчета, намазваме с масло, слагаме отгоре по един резен краставица, покриваме с катък или друг бял и кремообразен достоен заместник, поставяме червената шапка и едно зърно от пипер, и готово!
Ще постигнем същия визуален ефект, ако заменим маслото със зехтин, а черитата със сьомга, да речем.
Брауни Коледна елха
Тук следваме класическата рецепта, само изрязваме готовия блат на триъгълничета и забождаме по една дървена пръчка в основата.
Декорацията е въпрос на въображение, стига да е в трите основни цвята на празника - бяло, червено и зелено.