Какво сирене ще сложим на трапезата си зависи най-вече от личните ни предпочитания. Но ако искаме да експериментираме и да опитваме нови вкусове, винаги са ни добре дошли нови предложения. Затова обръщаме поглед към ежегодните World Cheese Awards, които в края на миналата седмица обявиха победителя за 2024 г.

Minger на Highland Fine Cheeses - шотландското сирене, което е едно от най-миризливите в света

Това ли е най-миризливото сирене в света

Мирише на подгизнала обувка, но е нежно на вкус

Тази година конкурсът е най-мащабният досега и с най-много участници. 4786 сирена от 47 държави бяха оценявани от 240 експерти от цял свят за пръв път в Португалия. Сред тях бяха избрани 14 финалисти, а като победител бе обявено мекото, сурово сирене от овче мляко Queijo de Ovelha Amanteigado. То се произвежда от малката португалска ферма Quinta do Pomar със само 10 служители.

Сиренето победител се описва като "лепкаво, лъскаво, маслено сирене с билкова горчивина", като при сервирането му се отрязва горната част и централната, която е почти течна, се консумира с лъжица. В направата му се използва вегетарианско сирище от магарешки бодил, което е характерно за региона.

От журито описват най-доброто сирене на 2024 г. като "балансирано" и "сладострастно", както и че е "страхотно съвпадение на протеини и мазнини".

Подобно на други предходни издания, и тазгодишните награди, които се проведоха в Португалия, отличиха местно сирене за победител. От журито обаче са категорични, че няма никакви пристрастия, защото оценяването става на сляпо и след това всички разбират кое точно сирене са избрали.

Вероятно обаче ефект оказва и транспортирането на претендентите за вкусната награда, като и възможния му ефект върху вкусовите качества. За да се улесни процесът, организаторите на конкурса създават пунктове за събиране на сирена в няколко точки на света, гарантирайки доставката им до мястото, където се провежда, при правилните условия. Но все пак има разлика, когато едно сирене пътува от друг континент. А на този етап World Cheese Awards се провеждат само в Европа, обяснява CNN. 

Въпреки че това не са единствените награди за сирене в световен мащаб, те имат претенцията да бъдат най-мащабните, оценявайки продуктите както на големи, така и на много малки млекарници и ферми по целия свят. И когато продуктът на един малък, семеен бизнес сполучи подобно признание, това е едно голямо потупване, което може да мотивира и много други да създават наистина качествени продукти.

Как се прави пица с рекордните 1001 сирена

Как се прави пица с рекордните 1001 сирена

Нагледен пример от Франция

От сайта на The guide ot fine food пък разбираме, че на конкурса е имало и българска нишка. Academy of Cheese отличи най-добрия млад производител на сирене на годината. Наградата взе роденият в България Даниел Илиев в ролята си на управител на магазин от веригата Paxton & Whitfield - един от най-старите търговци на сирене във Великобритания.