След смъртта на испанеца Сатурнино де ла Фуенте Гарсия, който си отиде на 18 януари 2022 г. на 112-годишна възраст, за най-възрастния мъж на света бе обявен Хуан Висенте Перес Мора.

Агнес Келети на 103 години - най-възрастната олимпийска шампионка и един живот, достоен за златен медал

103-годишната олимпийска шампионка, която спечели много повече от 10 медала

Когато искаш не просто да живееш, а да го правиш кaто победител

Това се случва през февруари 2022 г., когато венецуелецът е на 112 години. Приписва дълголетието си на упорита работа, почивка по празниците, ранно лягане, чаша агуардиенте всеки ден и любов към Бог, когото винаги носи в сърцето си.

Освен тайната за дълъг живот, венецуелецът е имал ключа и към щастливия брак. Той е бил женен за съпругата си Едиофина дел Росарио Гарсия в продължение на 60 години до нейната смърт през 1997 г. Заедно те имат 11 деца, от които шест момчета и пет момичета, а в последствие семейството им се разширява с 42-ма внуци, 18 правнуци и 12 пра-правнуци.

През 2019 г. Хуан Висенте отпразнува 110-ия си рожден ден и стана първият мъж столетник от Венецуела. Преживял е и двете световни войни, изобретяването на телевизията и е бил свидетел на кацането на човек на Луната. Освен това Хуан Висенте оцелява и след COVID-19 през 2020 г.

За съжаление обаче вчера, на 3 април, най-възрастният мъж в света е починал на 114-годишна възраст. На 27 май той щеше да отбележи рождения си ден.

Смъртта му е потвърдена от Фреди Бернал, губернатор на Тачира, Венецуела, където е живял Хуан, пише сайтът на Рекордите на Гинес.

"Скъпи наш Хуан Висенте Перес Мора, днес с дълбока тъга и болка се сбогуваме с теб, с този архетип на човек от Тачира, скромен, трудолюбив, мирен, ентусиазиран за семейството и традицията. Заедно със съпругата и децата ми имахме удоволствието и гордостта да го срещнем и споделим с близките му. Моят стар дон Висенте, ние винаги ще го помним с неговия оптимизъм в живота, с вярата, надеждата и тази дълбока любов към нашия щат Тачира. Той винаги ще бъде символ на доброто, мъдростта и радостта, заради което неговото наследство ще живее вечно в нашите сърца и в живота ни. Почивай в мир, скъпи старче, мой Дон Хуан Висенте. Ние никога няма да те забравим", пише губернаторът в социалната мрежа X.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро също е отдал почит. Неговото послание гласи:

"Хуан Висенте Перес Мора премина във вечността на 114 години. От град Ел Кобре той дари Венецуела с рекорда на Гинес за най-възрастния човек в света. Изпращам прегръдка и съболезнования на семейството му и на всички хора от Ел Кобре, щата Тачира. Нека Бог го приеме в святата му слава!"

Поддържането на здравословно тегло и може ли да ни направи столетници

Това ли е тайната за 100-годишен живот

Звучи лесно, но дали е така

За следващия най-възрастен мъж в света се очаква да бъде обявен 112-годишният Гисабуро Сонобе от Япония, като засега се очаква потвърждение от семейството му.