Обичаме хитрите техники, с които ястията ни стават още по-вкусни и атрактивни. А Insider са се допитали до професионалистите в сферата и споделят триковете на няколко шеф-готвачи, с които можем да издигнем менюто ни на ресторантско ниво.
Източник: iStock
Картофеното пюре
За да бъде пухкаво и въздушно, трябва да варим картофите не във вода, а в подсолено мляко. След това прецеждаме, мачкаме и добавяме обилно количество масло. За повече масленост може да използваме и сметана, съветва Сара Хомън от ресторант Soter Vineyards.
Масленото тесто
То се използва както за сладкиши като пайове, така и за солени ястия като кишове. Тестото ще стане по-хрупкаво, ако при месенето добавим в него лъжичка концентрат като водка, ракия или бял ром. Друг трик е да замразим маслото за тестото и да го настържем, вместо да се мъчим да го замесим директно в брашното.
Източник: iStock
Запечените зеленчуци
Те са бърза и ефектна гарнитура, но лесно могат да се размият, ако не знаем ето този номер - трябва предварително да загреем тавата, в която ще се пекат, за да станат хрупкави и свежи.
Бланширани зеленчуци
Ако предпочитаме този здравословен начин на приготвянето им, трябва да ги пуснем във вряща подсолена вода за няколко минути, след което да ги прехвърлим в ледена вода с кубчета лед вътре. Трикът тук е да подсолим и студената вода.
Източник: iStock
Пастата
Тайната на добрия сос за паста е да запазим малко от водата, в която сме варили тестеното изделие. След това я добавяме към соса, който се емулсифицира така и става по-гладък. Това е съветът на Хомън.
Омлетът
За въздушен омлет добавяме щипка сол към добре разбитите яйца. Също така го приготвяме на слаб към среден огън.
Палачинките
И докато сме на тема "яйца", палачинките ни ще станат гладки и без мехурчета, ако си направим сместа за тях предишния ден. Готовата смес може да издържи в хладилника до една седмица.
Източник: iStock
Оризът
Тази проста на вид храна всъщност рядко трудно се получава добре, особено в България. Причината е, че не знаем два от най-ценните съвети за готвенето й.
Първо, когато сложим ориза да се вари, трябва да го разбъркаме само веднъж, в началото. И второ, когато решим, че сее сварил, го оставяме да почине под похлупак за 10 минути. Така той абсорбира последната вода и вече е готов.