Делят ни броени дни от 68-ото ежегодно издание на песенния конкурс Евровизия, който тази година ще се проведе в Малмьо, Швеция, след като през 2023 г. Лорийн победи за втори път песенният конкурс с песента й "Tattoo" и стана първата жена, спечелила два пъти Евровизия.

Заслужена ли беше победата на Швеция на Евровизия

Заслужена ли беше победата на Швеция на Евровизия

Какви са нагласите и реакциите след финала на песения конкурс

Очаква се 68-ият конкурс за песен тази година обаче да протече малко по-различно, а именно при строги полицейски мерки за сигурност. Полицейските сили обещават да създадат безопасна среда около местата на Евровизия 2024, докато градът очаква 100 000 посетители по време на конкурса, много от които протестиращи срещу Израел.

Правила за движение и строги мерки в Малмьо за Евровизия 2024

Изборът на Малмьо за домакин на тазгодишното състезание се превръща в главоболие за шведските организатори. Малмьо е дом на най-голямата мюсюлманска общност в страната, наброяваща 70 000 членове, където пропалестинските демонстрации се превърнаха в ежедневие.

Снимка 662731

Източник: GettyImages

Фактът, че Европейският съюз за радио и телевизия позволява на Израел да участва в Евровизия 2024, нажежи още повече обстановката. По време на състезанието вече се подготвят големи митинги срещу присъствието и участието на Израел в тазгодишното музикално състезание.

ЕBU определя Евровизия като неполитическо събитие и настоява, че надпреварата е между телевизионни оператори, а не между правителства. Въпреки това съюзът забрани на Русия през 2022 г. да участва в конкурса, след като няколко европейски оператора призоваха страната да бъде изключена след нахлуването й в Украйна.

Снимка 662732

Източник: GettyImages

Участието на Израел в музикалния конкурс предизвика протести, тъй като войната в Газа навлиза в седмия си месец. В Малмьо живее голяма част от шведското население от палестински произход. Най-малко шест организации са подали заявления за участие в демонстрации срещу израелското присъствие на конкурса. Според властите в града, чието население наброява 362 133 души от 186 националности, обстановката е под контрол, отбелязва AFP.

Евровизия 2024: защо Исландия може да бойкотира конкурса заради Израел

Страната, която може да бойкотира Евровизия заради Израел

Полемики на хоризонта

Въпреки това не може да се отрече, че организаторите са изправени пред риск от прерастването на протестите в насилие, след засилените терористични заплахи в страната и повишеното напрежение с Русия след влизането на Швеция в НАТО.

Снимка 662733

Източник: GettyImages

Що се отнася до Евровизия, песенният конкурс започва на 7 май с първи полуфинал, последван от втори полуфинал на 9 май и финал в събота, 11 май. България отново не участва в музикалния конкурс.