На 9 май в Ливърпул беше даден стартът на първия полуфунал на Евровизия, по време на който се представиха 15 държави. След като отпаднаха Малта, Ирландия, Азербайджан, Нидерландия и Латвия, стана ясно, че на финала отиват Хърватия, Молдова, Швейцария, Финландия, Чехия, Израел, Португалия, Швеция, Сърбия и Норвегия.

Евровизия 2023: ето ги първите 10 финалисти, сред които има и българско участие

Ето кои 10 държави отиват на финала на Евровизия 2023

Танита Янкова от група Vesna отива на голямия финал

Снощи, 11 май, в Ливърпул ще се проведе вторият полуфинал на песенния конкурс за 2023 г. Участваха артисти от 16 държави, но само 10 от тях продължават към големия финал.

Участие взеха Дания и Reiley с "Breaking My Heart", Армения и Brunette с "Future Lover", Румъния и Теодор Андрей с "D.G.T. (Off and On)", Естония и Алика с "Bridges", Белгия и Gustaph с "Because of You", Кипър и Андрю Ламброу с "Break a Broken Heart".

анкета

Какво мислите за Евровизия?

Виж резултати

100% политически конкурс 43.6%

Гледам, само ако участва и България 8.7%

Чудесен начин да се запозная с музиката на толкова таланти от различни държави 16.5%

Абсолютна тъпотия 31.2%

На сцената на M&S Bank Arena в Ливърпул се качиха и Piqued Jacks от Сан Марино, които изпяхя "Like an Animal", Тея и Салена, които представиха Австрия с "Who the Hell Is Edgar?", Albina and Familja Kelmendi от Албания, които изпяха "Duje", Моника Линките от Литва, която изпълни "Stay" и момчетата от Voyager, които зарадваха сънародниците си от Австралия с "Promise".

Освен това видяхме представянето на Исландия и Диля с "Power", Гърция и Виктор Верникос с "What They Say", Словения и Joker Out с "Carpe Diem", Грузия и Iru с нейното "Echo" и Полша и Бланка със "Solo".

Българката Танита Янкова и група VESNA, които представят Чехия на Евровизия 2023 г.

Момичето, заради което да гласуваме на Евровизия тази година

Танита Янкова от VESNA за участието си в чешката група и за песента "My Sister's Crown"

След успеха в първия полуфинал на чешката групата Vesna, в която участва българката Танита Янкова, от БТА научаваме, че и във втория е имало българска следа. Става дума за певицата Бланка, която снощи представи Полша с песента "Solo". Оказва се, че макар майка ѝ да е полякиня, баща ѝ е българин, което я прави 50% наша сънародница. Бланка, за щастие се класира за финала и продължава. Отпаднаха обаче Гърция, Дания, Румъния, Исландия, Грузия и Сан Марино. 

Така на финала освен Полша, отиват и Албания, Кипър, Естония, Белгия, Австрия, Литва. Австралия, Армения и Словения. Те ще се състезават за първото място, заедно с победителите от първия полуфинал и участниците от "голямата петорка", а именно Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания, и страната победител на миналото издание - Украйна. Победителите от полуфинала вече се определят само след гласуване от журито, след като комитетът към Евровизия взе решение да бъдат променени правилата на конкурса.

Евровизия 2023 - 7 от най-интересните песни, които участват в песения конкурст тази година

Евровизия пак ни шокира... в добрия смисъл обаче

Артистите, които привлякоха вниманието ни

Големият финал на Евровизия ще се проведе в събота, 13 май, от 22 ч. българско време. Тъй като тази година България не участва в конкурса, БНТ не излъчва шоуто, но то може да бъде гледано на официалния YouTube канал на Евровизия.