Евровизия приключи официално за поредна година и, разбира се, в социалните мрежи не липсват горещи кадри, теории на конспирацията и мемета. 

Евровизия 2023: ето го големия победител

Ето кой спечели Евровизия

Има ли изненадани

Домакин на Евровизия 2023 беше Ливърпул. Мястото беше избрано, след като победителят от миналата година - Украйна, обяви, че няма да може да организира конкурса на своя територия, заради продължаващата война с Русия.

Швеция се класира на първо място, следвана от Финландия и Израел. Ако съдим по вота, зрителите изглежда бяха разделени по отношение на крайното класиране. Някои смятаха, че финландският артист Käärijä трябва да спечели с неговата нестандартна и необичайна "Cha Cha Cha" песен. Други пък намериха "Tattoo" на Лорийн за подходящия победител.

"Огромни поздравления за Лорийн, която озари сцената на Евровизия 2023 за Швеция за втори път с настоящата си зашеметяваща песен "Tattoo"", написа Ерик Раманатан, официален посланик на САЩ в Кралство Швеция. "Като американец, да гледам празника на музиката и единството на Евровизия е вълнуващо! Страхотен пример за това как музиката не познава граници!"

анкета

Какво мислите за Евровизия?

Виж резултати

100% политически конкурс 43.6%

Гледам, само ако участва и България 8.7%

Чудесен начин да се запозная с музиката на толкова таланти от различни държави 16.5%

Абсолютна тъпотия 31.2%

Официалният акаунт в Twitter на Финландия също публикува в подкрепа на Лорийн, като същевременно поздравява Käärijä, пишейки: "Какъв трилър. Финландия зае второто място в Евровизия точно след скъпата ни съседка Швеция. Трябва да има нещо в скандинавците, когато става въпрос за умопомрачително музикално изпълнение. Поздравления както за Лорийн, така и за Käärijä!."

Много от потребителите в социалните мрежи обаче изразиха недоволството си от победата на Швеция, като изтъкнаха, че изпълнението на Käärijä е било много по-достойно да спечели. В подкрепа на това идва и скандирането от страна на гостите в Арена Ливърпул, които не преставаха да крещят с цяло гърло "Cha Cha Cha", с което ясно заявиха предпочитанията си към Финландия.

"Снощи на финала Швеция беше зашеметяваща, но изпълнението та Финландия беше трансцендентно, еуфорично изживяване. Поздравления за Лорийн, но аз знам, Käärijä влезе в Залата на славата на Евровизия", пише един от феновете в социалните мрежи.

Някои зрители дори сметнаха за подозрително удобно, че Швеция зае първото място в тазгодишната класация, което означава, че Евровизия 2024 ще се проведе там, особено като се има предвид, че следващата година ще се отбележи 50-годишнината от забележителната победа на ABBA (и първа за Швеция) с "Waterloo". Естествено, теоретиците на конспирацията се стекоха в мрежата с намеците си, че съдиите са манипулирали гласуването, за да гарантират, че следващото издание ще се свърже някак удобно с това събитие. 

Междувременно британските фенове бяха разгневени, че Англия е поставена толкова ниско в класацията, отивайки на 25-то място (или предпоследно) с "I Wrote A Song" на Майе Мюлер.

Германия обаче беше крайният губещ за вечерта, оставайки последна със само 18 гласа. "Ние сме толкова благодарни и горди", написа един фен на Мюлер, докато друг се пошегува, че Германия е загубила гласовете, защото "журито мрази забавленията".

Българката Танита Янкова и група VESNA, които представят Чехия на Евровизия 2023 г.

Момичето, заради което да гласуваме на Евровизия тази година

Танита Янкова от VESNA за участието си в чешката група и за песента "My Sister's Crown"

Що се отнася до нашето мнение, като дългогодишни фенове на Евровизия, ще си позволим да направим един кратък обзор за финала. Изпълненията от страна на Германия и Великобритания наистина бяха едни от най-слабите за вечерта. Изненадани сме обаче, че въпреки добрите парчета и чудесното представяне на La Zarra (Франция) и Бланка Палома (Испания), и двете държави не получиха добри резултати - нито от вота на зрителите, нито от гласовете на журито.

Израел и Италия, които заеха съответно трето и четвърто място във финалното класиране, може би бяха малко надценени, особено Марко Менгони и неговата "Due Vite", която беше една от най-скучните (поне според нас) песни за вечерта.

Няма как да не обърнем внимание и на хърватските пънкари Let 3 и тяхната "Mama ŠČ", която макар да не беше никак добре оценена от журито, получи одобрението на зрителите, които ѝ дадоха цели 112 точки.

Евровизия 2023 - 7 от най-интересните песни, които участват в песения конкурст тази година

Евровизия пак ни шокира... в добрия смисъл обаче

Артистите, които привлякоха вниманието ни

С този резултат Хърватия се превърна в един от безспорните фаворитите на хората пред екраните по света. Повече точки зрителите дадоха само Финландия (376), Швеция (243), Норвегия (216), Украйна (189), Израел (185) и Италия (174).

Ако трябва да кажем няколко думи за скандинавската битка за първото място, лично ние бихме избрали финландският изпълнител Käärijä, защото песента му е свежа, различна, интересна и провокативна, като дори няма да споменаваме артистизма, който струи от него.

Да, парчето на Лорийн беше добро и, да, тя наистина има забележителен глас, просто "Tattoo" много наподобява на "Euphoria", с която шведската изпълнителка спечели Евровизия в Баку през 2012 г. При такова огромно разнообразие от творци и изпълнения, да избереш "старата песен на нов глас", ни струва малко странно и може би донякъде нагласено. Все пак, който и да беше победил, истината е, че винаги ще има недоволни.