Груповата фаза на Евро 2024 е в заключителната си фаза и има още няколко мача, които трябва да бъдат изиграни, преди да разберем окончателно кои отбори продължават напред.

Защо на Евро 2024 ще има още по-засилени мерки за сигурност

Защо на Евро 2024 ще има още по-засилени мерки за сигурност

Нахлуването на феновете ще бъде доста по-трудно

По регламент знаем, че първият и вторият във всяка група се класират със сигурност за елиминационната фаза. Но също така най-добрите четири отбора, завършили на трета позиция във всички шест групи, ще получат шанс да продължат.

Тук обаче идва големият въпрос какви са критериите, по които ще бъдат определени кои са най-добрите четири отбора. И кои два също завършили на трета позиция в групата си, няма да го покрият. Критериите на UEFA са общо шест и покриват всички възможно вероятности. Ето и кои са те.

1. Най-много точки

2. Най-добра голова разлика

3. Най-много отбелязани голове

4. Най-много победи

5. Най-малко получени официални предупреждения (жълти или червени картони)

6. Позиция в Европейските квалификации

Към момента се знае, че Испания и Португалия, които се класират на първо място в групите си, ще се изправят срещу отбори, класирали са на трето място. Но кои ще са те, ще стане ясно след като и последния мач от груповата фаза бъде изигран.

Играчите на Евро 2024, които имат африкански корени

Играчите на Евро 2024, които имат африкански корени

Над 42 футболисти носят таланта си от Африка

Засега на трето място в групите са отборите на Хърватия, Нидерландия, Словакия, Унгария, Словения и Чехия. Като най-добри по първите три критерия са нидерландците. На Евро 2016 отборът на Португалия се класира на трето място в групата си, а след това успя не само да достигне до финала, но и да вдигне трофея.