Като фенове на футбола, искаме да чуваме името на Емилиано Мартинес все по-често. Не само защото е така благозвучно, а защото Мартинес ни вдъхна надежда, че с футбола не е свършено, че най-великата игра все още се играе не само заради парите.

Месут Йозил, Пиърс Морган, Арсенал, намаляването на заплатите и защо водещият нападна футболиста

Когато мислят Месут Йозил за злодей, а той всъщност не е

Тежките обвинения на Пиърс Морган към футболиста

През 2010 г. 27-годишният аржентински вратар беше закупен от Арсенал, но за всички тези години така и не успя да се наложи като титулярен страж. Цели шест пъти беше даван под наем на различни отбори в Англия, като прекара една година и в испанския Хетафе.

И за всички тези 10 години е записал едва 37 мача с първия отбор на Арсенал. Знаем, че търпението не е присъщо на всеки, но то в крайна сметка се отплаща, а Емилиано Мартинес определено е от търпеливите.

Заради контузията на Бернд Лено в края на сезона пред аржентинеца се откри страхотна възможност да пази на финала за ФА Къп срещу Челси. Финал, който беше спечелен благодарение на головия нюх на Пиер-Емерик Обамеянг и добрите намеси на Мартинес.

Реално, това не е първият трофей във визитката му, защото там има общо пет, спечелени с Арсенал, но пък е първият, за който той има съществен принос. И всичко това развълнува Емилиано, който веднага след мача едва каза две изречения пред BBC - просто защото емоциите бяха по-силни от него в този момент.

Емоции, които ни напомниха защо на първо място обичаме футбола - защото той самият е една емоция. Нещо, което голяма част от играчите забравят, пред миризмата на тлъстите чекове.

Да, и за Емилиано Мартинес парите не са без значение. Самият той казва, че когато преди 10 години е дошъл в Европа, семейството му е било в много тежко финансово положение. А те са всичко за него. Ето защо едно от първите неща, които направи още преди да напусне Уембли след спечелването на финала в събота, беше да проведе видео разговор с най-близките си.

Абсолютната черешката на тортата пък дойде, когато камерите в тунела на стадиона уловиха Мартинес да казва на човек от екипа на Арсенал, че парите за него нямат значение.

Пред talkSPORT след мача пък каза, че винаги всичко е правел заради семейството си, никога заради себе си. И след като толкова години не получава шанс за изява, не иска просто да си тръгне, за да взима парите някъде другаде, а държи да се докаже. И го направи.

Може би футболът не е напълно усмъртен от идеята няколкото хиляди на седмица да бъдат преведени в банковата сметка, заменяйки напълно емоцията, страстта и лоялността, които направиха футбола най-великата игра.

Матео Гендузи, Арсенал и искането на футболиста да напусне клуба

Прав ти път, Матео

Когато вече не можем да познаем футбола и ценностите му

Ето защо на хора като Матео Гендузи пожелаваме прав им път, а такива като Емилиано Мартинес приветстваме и уважаваме.