Когато през 2018 г. Матео Гендузи пристигна от френския Лориен, много малко хора бяха чували за него. Подобна практика не е прецедент, защото политиката на Арсенал по принцип е насочена към привличането на млади таланти, които във времето клубът да развива.

Ектор Бейерин и как един футболист може да бъде веган, влогър и манекен

Близък план: Ектор Бейерин

Футболистът е живото доказателство, че няма невъзможни неща

А Гендузи определено е от футболистите, които притежават талант. Затова и не беше изненада, че играеше доста често. Но откакто Микел Артета пое отбора, игровите минути на французина намаляха.

Очевидно това го изнервя, защото при откровено срамната загуба от Брайтън той сграбчи противниковия футболист Неал Мопе за гърлото. По-късно пък се появиха информации, че се е държал вулгарно и високомерно на терена, казвайки на играчите на Брайтън, че изкарва повече от всички тях взети заедно.

Според източници на ESPN, заради инцидента Матео Гендузи е бил привикан на среща с ръководството на клуба, където вместо да стане по-нисък от тревата, е заявил желание да напусне Арсенал. Защото искал повече игрови минути.

Ние бързо и лесно бихме казали: Прав ти път, Матео!, но на този етап от клуба са отказали да го продадат. 

Защо ли? Много просто. Ясно е, че футболът не е това, което беше. Сега се играе за пари, а не за честта на отбора, чиято фланелка носиш. Но да се хвалиш колко изкарваш, си е чиста проява на наглост. А после пък и да пожелаеш да си тръгнеш, защото не играеш колкото ти се иска...

Разбира се, няма футболист, който да не иска да започва като титуляр и да напуска терена едва след последния съдийски сигнал. Но за да се случи нещо подобно, трябва да си го заслужиш. И най-важното, да не се отказваш, когато известно време не го получаваш.

Да, качествата на Гендузи са безспорни, но той май забравя, че на 21 години има възможността да играе в отбор като Арсенал. Може през последните години клубът да изпитва проблеми и спечелването на нещо повече от ФА Къп да е мираж, но Арсенал е отбор с история и традиции, които трябва да бъдат зачитани. И това важи не само за артилеристите, а за много други отбори.

Месут Йозил, Пиърс Морган, Арсенал, намаляването на заплатите и защо водещият нападна футболиста

Когато мислят Месут Йозил за злодей, а той всъщност не е

Тежките обвинения на Пиърс Морган към футболиста

И ако искаш да си тръгнеш, защото не можеш да се пребориш с конкуренцията (която в момента дори не е особено жестока), прав ти път. Иначе, и ние се чудим защо на Давид Луис му беше предложен нов договор, но това е друга тема за размисъл...