Вчера, 1 юни, се проведе сватбата на престолонаследника на Йордания принц Хюсеин и Раджуа ал Саиф. Тя е първата от общо две в йорданския кралски двор за тази година и се превърна в истински празник за цялата страна и не само, защото на нея присъстваха гости от цял свят.

Какво да очакваме от сватбата на принц Хюсеин и Раджуа ал Саиф

Под знака на какво ще мине сватбата на принц Хюсеин и Раджуа ал Саиф

Когато миналото и бъдещето се срещнат

Събитието протече по строг ред с няколко основни акцента в него. Първо се състоя ислямската брачна церемония, ръководена от имама на кралския хашемитски двор д-р Ахмед Ал Халайле. На нея присъстваха само 140 гости, сред които бяха принц Уилям и принцеса Кейт, както и принцеса Беатрис и съпругът й Едуардо Моци. Тяхното присъствие бе потвърдено едва няколко часа преди церемонията.

Мястото на събитието бе дворецът Захран в столицата Аман. То е избрано неслучайно - именно тук са сключили брак и принц Абдула, и неговият покоен баща крал Хюсеин.

Булката пристига с уникален Rolls-Royce Phantom V от 1968 г., направен по поръчка за покойната прабаба на принца. След това бе съпроводена от брата на младоженеца принц Хашем.

Принц Хюсеин пък вече я чакаше в двора на двореца, облечен в официална военна униформа и носейки сабя със златна дръжка. 

Младоженците си размениха пръстени и целувки и се врекоха във вечна вярност, като не спряха да се усмихват и да показват колко са влюбени.

След обетите няколко жени изпълниха традиционен радостен звук, който обикновено се използва за изразяване на щастие на йордански и арабски тържества.

След това току-що обявените за съпруг и съпруга се качиха на Range Rover кабрио от 1984 г., създаден специално за посещението на покойната кралица Елизабет Втора в Йордания, с което негласно отдадоха почит към най-дълго управлявалия британски монарх, предава Daily Mail.

Заобиколени от автомобили, мотори и маршируващ оркестър, младоженците обиколиха някои от главните улици на града с дълга процесия, за да може насъбралото се множество да ги поздрави.

Оттам се отправиха към двореца Ал Хусейния за тържествения сватбен прием, на който присъстваха над 1700 гости. Негови домакини бяха с домакини крал Абдула и кралица Рания, както и родителите на булката.

Принц Хюсеин и Раджуа ал Саид - какво знаем за най-голямата кралска сватба на 2023 г.

Какво знаем за най-голямата кралска сватба на 2023 г.

Йорданският престолонаследник се жени

Забавлението е продължило до малките часове на нощта с много традиционни песни и танци на местни групи и оркестри. Разбира се, не се е минало и без традиционното разрязване на сватбената торта от младоженците. В случая сладкото и красиво творение е на цели седем етажа, украсено от много цветя. А принцът и принцесата го разрязаха не с нож, а с истински меч.