Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са от хората, дали най-много пари за благотворителност. Те подкрепят различни каузи с голямо обществено значение, както и борбата с различни заболявания. А сега и техните усилия са насочени в посока овладяване на разпространението на коронавируса.

Преди дни в сайта на милиардера бе публикувана неговата позиция. Според Гейтс, по време на криза лидерите имат две основни отговорности - да я овладеят и да предотвратят възможността за повторната й поява. И коронавирусът е идеален пример за това.

Нуждаем се от моментално спасяване на животи, но и от междувременно подобряване на противодействие срещу вируса и начина, по който се реагира в огнищата на заразата. Първата цел е по-приоритетна и изисква спешни мерки, но втората е от съществено значение в дългосрочен план.

Снимка 469476

Източник: iStock

Според редица здравни експерти не е било въпрос дали, а кога ще възникне нова епидемия с размерите на тази от инфлуенца от 1918 г. по-позната като Испански грип. При нея са заразени над 500 милиона по целия свят, а данните за починалите започват от 50 милиона.

А в последните седмици новият коронавирус започва да дава признаци да се превърне в тази епидемия, която се случва веднъж във века и след това се говори още дълго за нея. 

Едно от основните притеснения е, че COVID-19 убива и здрави възрастни, редом с тези, които страдат от различни заболявания. Засега смъртността сред заразените е около 1%, а при Испанския грип е била 2%.

Вторият притеснителен фактор е, че коронавирусът се предава сравнително лесно, като един болен може да зарази много хора. Заразяването може да стане и от хора, които не проявяват толкова отличителни симптоми. Това го прави по-разпространен и труден за овладяване от предишния подобен вирус - SARS.

Снимка 468855

Източник: iStock

И сега една от целите на Бил и Мелинда Гейтс, както и на правителствата в световен мащаб, е да създадат единен глобален отговор на заразата. За целта, която може да струва и милиони, и милиарди, е от съществено значение подкрепата за по-малките и финансово затруднени страни.

Според милиардера, сега усилията трябва да бъдат насочени и в посока откриване на ваксина за коронавируса. Ако тестовете за вече създадената преминат успешно, тя ще може да бъде вкарана в употреба през юни. 

Разбира се, каквото и да говорим, винаги става дума за пари. Според Гейтс, необходими са милиарди за справяне със заразата. Те могат да изглеждат като рискова инвестиция най-вече от страна на правителствата, но съдейки по загубите от коронавируса само до този момент, всъщност са най-умната инвестиция.

Автомобилните компании, коронавирусът и как влияе той на производството в световен мащаб

Голямата битка на автомобилните компании с коронавируса

Колко страшни са пораженията до този момент

Това не е първият път, в който Гейтс алармира, че светът не е готов да отговори адекватно на възникването на масова зараза. Същото се случи и преди години с еболата, но явно никой не взима думите му достатъчно на сериозно.