Различните цветове на растенията са знак за съдържанието на различни фитохимикали - вещества, предназначени да пазят растението, които обаче се отразяват добре и върху човешкия организъм. Ето кои са основните предимства на плодовете и зеленчуците от различни цветове.
Зелено
Източник: iStock
Листните зеленчуци, сред които спанак, марули, кейл, салатно цвекло, са богати на магнезий, калий и манган. Зелето и броколите пък съдържат сяра, която е от особено значение за производството на глутатион - важен антиоксидант.
Жълто/оранжево
Източник: iStock
Всички плодове и зеленчуци в тези цветове са богати на каротеноиди, като най-известният носител на обилно количество каротеноиди е морковът. Съединенията в него се преработват в ретинол - активната форма на витамин А. Той пък е важен за доброто зрение, правилния растеж на костите и регулирането на имунната система.
Червено
Източник: iStock
Аленият цвят също се дължи на каротеноиди, наречени ликопени. Съдържат се в доматите, като колкото и странно да звучи, нивата на ликопен в зеленчука се увеличават, когато се обработи термично.
Синьо/виолетово
Източник: iStock
Антоцианинът е вещество в растенията в син цвят като боровинки, черница, червено зеле, къпини. Антоцианинът подобрява паметта и когнитивната функция на хората в зряла възраст.