Различните цветове на растенията са знак за съдържанието на различни фитохимикали - вещества, предназначени да пазят растението, които обаче се отразяват добре и върху човешкия организъм. Ето кои са основните предимства на плодовете и зеленчуците от различни цветове.

Плодовете и зеленчуците, правилното им миене и няколко прости правила

Как правилно да мием плодовете и зеленчуците

За да сме сигурни, че ядем чиста храна

Зелено

Снимка 431108

Източник: iStock

Листните зеленчуци, сред които спанак, марули, кейл, салатно цвекло, са богати на магнезий, калий и манган. Зелето и броколите пък съдържат сяра, която е от особено значение за производството на глутатион - важен антиоксидант.

Жълто/оранжево

Снимка 334021

Източник: iStock

Всички плодове и зеленчуци в тези цветове са богати на каротеноиди, като най-известният носител на обилно количество каротеноиди е морковът. Съединенията в него се преработват в ретинол - активната форма на витамин А. Той пък е важен за доброто зрение, правилния растеж на костите и регулирането на имунната система.

Червено

Снимка 446840

Източник: iStock

Аленият цвят също се дължи на каротеноиди, наречени ликопени. Съдържат се в доматите, като колкото и странно да звучи, нивата на ликопен в зеленчука се увеличават, когато се обработи термично.

Синьо/виолетово

Снимка 481846

Източник: iStock

Антоцианинът е вещество в растенията в син цвят като боровинки, черница, червено зеле, къпини. Антоцианинът подобрява паметта и когнитивната функция на хората в зряла възраст.

Плодовете, зеленчуците и какво се случва, ако не ги консумираме

Какво се случва, ако не ядем плодове и зеленчуци

Нищо добро, със сигурност