Ако коронавирусът успя трайно да промени нещо в живота ни, това определено са хигиенните ни навици. Не че преди това не сме си мили ръцете, но със сигурност не сме полагали толкова специални грижи да почистим всичко, до което се докосваме навън.
За плодовете и зеленчуците винаги е било важно да бъдат много добре измити - не само сега, заради COVID-19. Причината е, че нямаме никаква представа дали средата, в която са отглеждани, няма патогенни микроорганизми и химически елементи, които водят до замърсяването им. Затова колкото по-старателно ги измием, толкова по-добре за нас.
Хигиенни навици при покупката
Специалистите препоръчват да внимаваме избраните в магазина плодове и зеленчуци да са без следи от наранявания, а повърхността им да е здрава и чиста. Добре е да не докосваме продуктите, ако няма да ги вземем, и винаги да ползваме ръкавици за еднократна употреба.
Източник: iStock
Когато сме вкъщи
Експертите препоръчват внимателно да измием ръцете си, преди да се заемем с миенето на продуктите. Трябва да сме сигурни също, че кухненските повърхности, където ще готвим, са добре почистени, особено ако сме поставяли покупките върху тях.
Безопасно измиване, стъпка по стъпка
От Hola препоръчват първо добре да измием плодовете и зеленчуците под течаща вода, дори и да имаме намерението да ги белим след това, тъй като това предотвратява преминаването на замърсяването от ножа към храната.
Ако плодовете и зеленчуците са с твърда кора, хубаво да не разчитаме само на миенето с ръце, а да ги минем с специфична четчица или гъба. Такива са моркови, репички, картофи, портокали, лимони, пъпеши и т.н.
Източник: iStock
Ако ще ядем плодовете и зеленчуците с кората или ще ги консумираме директно, като например маруля и спанак, трябва да ги измием наистина перфектно. За целта се препоръчва първо да ги накиснем за 10-12 минути, като към водата може да добавим и чаена лъжичка сода за хляб или няколко капки оцет. След това изплакваме обилно под течаща вода. Плодовете и зеленчуците с твърда кора се изсушават с кухненска хартия.
Почистването при листните зеленчуци и при кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол или зеле) е различно. В първия случай трябва да го направим внимателно, лист по лист, за да се елиминират възможни останки от почва.
Източник: iStock
Най-външната част трябва да бъде и отстранена, тъй като обикновено тя е и повредена. Препоръчително при кръстоцветните зеленчуци е първо да ги потопим във вода за няколко минути, а след това да ги изплакнем под течаща.
Що се отнася до по-малките плодове и тези с пореста структура, хубаво е да използваме гевгир, като ги оставим под течаща вода, докато внимателно ги измиваме с ръце. По този начин мием ягоди, грозде, боровинки, грах, боб и други.