Плодовете и зеленчуците са основна част от здравословното хранене и най-лесният начин да си набавим всички необходими хранителни вещества. А ако по една или друга причина не ги консумираме или присъстват в прекалено малки количества в нашата чиния, ефектът няма да закъснее.

Раздразнение и липса на концентрация

Това се случва, когато пропуснем плодовете, намалим въглехидратите и консумираме най-вече протеин. Мозъкът ни се нуждае както от глюкоза, така и от въглехидрати, за да функционира правилно. А най-здравословният начин да си ги набавим са именно плодовете.

Затруднено храносмилане

Плодовете са много богати и на фибри, а те са от съществено значение за доброто храносмилане. Освен това, фибрите регулират апетита и нивата на кръвна захар, намаляват и холестерола.

Недостигът им пък води до по-висок риск от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и дори някои видове рак. Много е възможно да страдаме и от запек, който е много вреден за организма заради задържането на токсини.

Снимка 307535

Източник: iStock

Суха и раздразнена кожа

Плодовете и зеленчуците са един от основните източници на витамин А и витамин С, които са от съществено значение за здравето и красивия вид на кожата. Те са антиоксиданти, които ни предпазват от свободни радикали, а без тях кожата ни е суха и определено не изглежда свежа.

Недостиг на витамин К

Когато нямаме достатъчно от него в организма, кръвта ни не може да се съсирва правилно, а костите ни са по-податливи на травми. Най-добрият източник на този витамин са зеленчуците с тъмнозелен цвят.

Повече калории

Ако приемаме повече плодове и зеленчуци, ще намалим приема на други храни с по-високо съдържание на калории. Така че именно те са най-прекия път към тънка талия и по-малки показания на кантара, пише Eat This, Not That.

Снимка 479630

Източник: iStock

Умора

Ако не си набавяме достатъчно витамин С, ще се чувстваме уморени и отпаднали. В по-тежки случаи дефицитът води и до подуване и кървене на венците, както и да по-трудно зарастване на раните по тялото.

Възпаления

В плодовете и зеленчуците се съдържат редица вещества, които се борят с възпаленията в организма. А те са в основата на много заболявания. Антиоксидантите и фитонутриентите са от съществено значение за здравата имунна система. Затова и ако ги приемаме в достатъчно количество, е по-малко вероятно да сме болни често.

Лошо настроение

Различни изследвания показват, че хората, които ядат плодове и зеленчуци, са по-щастливи от тези, които не го правят. Този ефект учените смятат, че се дължи на голямото количество антиоксиданти, които приемаме с тях.

Плодовете и зеленчуците, правилното им миене и няколко прости правила

Как правилно да мием плодовете и зеленчуците

За да сме сигурни, че ядем чиста храна

Схващане

Плодовете и зеленчуците са добър източник и на калий, който поддържа мускулите и нормалното функциониране на нервната система. При недостиг се получават схващания и болки в различни части на тялото. Може да страдаме от мускулна слабост или изтръпване на крайниците.