Всички сме чували как трябва да приемаме около две литра вода на ден или осем водни чаши.
Какво става обаче с течностите, които приемаме освен водата? Или какво е правилото за хората с високо кръвно, при които водата в повече не се отразява добре?

Източник: iStock
Според нефролозите (специалистите по бъбречни заболявания) човек трябва да пие вода, когато е жаден.
Сигурен знак за това дали приемаме достатъчно е цветът на урината - той трябва да е светложълт. По-тъмен цвят означава недостиг на течности, а почти прозрачен - прекаляване с водата.
Гастроентеролозите пък напомнят, че много храни са с високо съдържание на вода, която забравяме "да калкулираме", когато смятаме изпили ли сме си двата литра. Такива са карфиолът, краставиците, патладжаните.

Източник: iStock
Трябва да имаме предвид и индивидуалните нужди на всеки. Ако спортуваме и се потим, е естествено да приемаме повече вода от човек, който е прикован на легло например.
Когато живеем в местност с горещ климат, а не в Скандинавските страни - също. Добър вариант е да помислим просто да заменим не особено полезни течности - като газирани напитки и алкохол - с обикновената вода.