От няколко години лекарите предупреждават за наночастиците метал, които се "отлагат" в лимфните възли на хората, които са си правили татуировки. Според досегашните проучвания се предполагаше, че те идват от мастилото за татуиране.

Ново изследване обаче показва, че за тях са виновни... иглите.

Списание Particle and Fibre Toxicology публикува доклад, според който частиците никел и хром, открити в лимфните възли на хора с татуировки, са от износените игли за татуиране.

"Не е важна само хигиената в тату студиото, стерилизацията на инструментите и качеството на мастилата. Сега се оказва, че и износването на иглите се отразява на тялото ни", казва един от авторите на изследването Хирам Кастийо.

Проучванията на екипа му в Германия се концентрират върху изследването на лимфните възли на починали хора, които са имали татуировки. В тях са намерени частици хром, никел и желязо в размери от 50 нанометра до 2 микрометра. Любопитното е, че тези елементи не се съдържат в мастилото за татуировки.

Така и се стига до извода, че металите идват от иглите и, в частност, от багрилото титаниев диоксид, което се съдържа в зелените, сините и червените мастила. То предизвиква по-бързо износване на иглите.