През последните два месеца акциите на Apple вървят надолу и мнозина предвиждат, че тенденцията ще се запази и в близко бъдеще. Компанията достигна и много бързо загуби титлата на компания, струваща 1 трилион долара.

Няколко от партньорите, които снабдяват компанията с части и компоненти, драстично намалиха производствените си обеми на джаджи за Apple. Чуваме също, че тазгодишните модели никак не се продават добре, с изключение на iPhone XR.

Колко всъщност струва новият iPhone XS Max

Колко всъщност струва новият iPhone XS Max

Плащаме повече от два пъти реалната му стойност

Анализаторите идентифицират цяла шепа възможни причини за този спад в бизнеса на Apple, като две от тях са в основата на всички дискусии. 

На първо място е разширяващият се покупателен цикъл при потребителите, които вече изчакват доста по-дълго отпреди, преди да си купят нов iPhone.

В първите години след излизането на революционния телефон през 2007 г., феновете на бранда сменяха телефона си с нов средно на година и половина. Днес вече изчакваме средно по почти три години.

Снимка 378434

Източник: Apple

Другата причина за спада в търговията на Apple са по-високите цени на новите модели, които компанията започна да слага след iPhone 7. Apple бе една от първите компании, които счупиха бариерата от 1000 долара за цена на нов модел смартфон, а това не се понрави на голяма част от потребителите.

Съмняваме се, че настоящите проблеми ще успеят да нарушат по-нататъшното развитие на гиганта, но сме сигурни, че ще чуваме още за спадове в акциите на компанията и през идните месеци.

Тим Кук иска всички да сме с iPhone

Тим Кук иска всички да сме с iPhone

Цените на iPhone са по-достъпни от преди