Една от най-добрите технологии, които Apple влага в своите модели iPhone, безспорно е Face ID. Лицевото разпознаване работи бързо и безпогрешно, осигурявайки ефективна защита на потребителите на смартфоните на марката. И тук тези с Аndroid устройствата имат известно изоставане, но съвсем скоро това вероятно ще се промени.

BioFire Technologies - първият умен пистолет с пръстов отпечатък и лицево разпознаване

Първият умен пистолет - и с пръстов отпечатък, и с лицево разпознаване

Технология, която спасява животи

Системата Polar ID се разработва от компанията Metalenz, която вече е готова да даде на Android потребителите ново ниво на сигурност, шест години след като Apple представи Face ID. И досега в някои смартфони съществува функция за лицева идентификация, но тя е далеч от перфектна -  или не работи на тъмно, или не е достатъчно ефективна за защитени приложения като онлайн банкирането.

Сега компанията, разработваща оптични технологии, е на път да промени тази ситуация. Системата все още е в ранен етап на разработка и в момента се събират големи количества данни, за да се подобрят алгоритмите за машинно обучение за разпознаване на лица.

Но плановете са първите тестове в партньорство с големите производители на смартфони да започнат в средата на тази година. А това означава, че може да видим първите устройства с технологията за лицево разпознаване през 2026 г.

Още през 2021 г., когато компанията, създадена от изследователска група в Харвардския университет, разкри и своята технология за метаповърхности - система с плоски лещи, която заема много по-малко място от традиционните елементи с много лещи, използвани в повечето смартфони днес. IPhone 14 Pro, например, има седем елемента на обектива (слоеве от стъкло или плексиглас), подредени над сензора на камерата. Това прави Face ID ефективна, но и сложна за изпълнение технология.

При Polar ID удостоверяването на лицето става въз основа на неговия поляризационен подпис. Чрез обвързване му с лицево разпознаване системата може да разпознае и удостовери индивида, независимо дали носи хирургическа маска за лице или слънчеви очила, или дори когато някой се опитва да излъже лицето ви със снимка или 3D маска. Защото подписът трябва задължително да съответства с нашата кожа. 

Така системата за лицево разпознаване в Android телефоните ще работи на различен принцип от тази при iPhone, които притежават няколко патента, които правят копирането й сложно, а и доста скъпо. Face ID на Apple първо прави 2D изображение на лицето с камерата за селфита TrueDepth - това е, за да потвърди, че човекът в изображението сте вие, въз основа на изображенията, които сме предоставили. След това структурираният светлинен предавател изстрелва 30 000 инфрачервени точки върху лицето, за да създаде 3D изобразяване и да съпостави контура на лицето. Ако част от него е скрито, точността намалява.

Polar ID има 10 пъти по-голяма разделителна способност - 400 000 пиксела. Важна разлика е и че системата н е поместена върху селфи камерата, а стои до нея. Това е така, защото камерите не могат да уловят необходимите поляризационни данни. Няма нужда и от структуриран светлинен модул, защото се използва близка до инфрачервената светлина, за да се заснеме снимка на лицето ни при всякакви условия на осветление. Системата проверява дали 2D изображението прилича на нас и след това анализира поляризационния подпис на същото изображение, за да се увери, че съответства на това, което е съхранило, пише Wired.

Face ID и как с новата iOS 15.4 ще можем да отключваме iPhone, дори когато сме с маска

Какво ще можем да правим скоро с Face ID

Има известни ограничения

Системата на Metalenz може също така да бъде внедрена в същите фабрики за чипове, където се произвеждат процесорите на телефона и сензорите за изображения, което допълнително рационализира веригата за доставки и намалява цената на внедряването й в устройствата. А сега само остава да имаме възможност да тестваме на практика колко ефективно ще е лицевото разпознаване с Polar ID.