Ако човек изяжда по една ябълка дневно, той може да удължи живота си с три години, твърдят данните от изследване на британски учени от Университета Кембридж, което е част от първото глобално за Европа проучване на начина на живот и хранене.

Изследването, което продължава да тече и в момента, обхваща данни, събрани от над 25 хиляди жители на западноевропейски страни и има за основна цел да докаже кои са най-простите, но същевременно най-ефективни начини да се удължи човешкия живот и периодът, в който всеки може да бъде максимално активен.

"Най-рационалните начини да се продължи живота с поне 10 г. повече, са несъмнено здравословното хранене и физическата активност", утвърждават специалистите. "Дори само изяждането на поне една ябълка дневно добавя към живота три години, а заниманията с физически упражнения всеки ден по един час - още две".

"Най-ефективното средство обаче остава отказът от тютюнопушене", твърдят британските експерти, "в този случай може да добавите към своя живот още пет години".

 

здраве.bg