Редовната употреба на ябълки спомага за удължаването на живота, както и за по-бавното стареене, твърдят британски учени от Института за изследване на храната в град Норич, цитирани от здраве.bg.

Те са открили в ябълките сложен комплекс, който има свособността "да подмладява сърцето, да подобрява циркулацията на кръвта и да повишава нивото на защита на имунната система", съобщава ИТАР-ТАСС.

Епикатехин полифенолът притежава уникалната способност да влияе позитивно на сърдечно-съдовата система, в това число да поддържа и еластичността на кръвоносните съдове.

В хода на изследването си учените са установили, че епикатехинът понижава с около 21% процеса на втърдяване на стените на съдовете, а именно това е една от основните причини за развитието на сърдечни заболявания, включително инфаркт и инсулт.

Резултатите от наблюденията над доброволци, употребяващи значително количество ябълков сок, показват, че тяхната сърдечно-съдова система и организмът им са с показатели на "поне 17 години по-млади хора".

Най-значителна концентрация на епикатехин полифенол има в дивите ябълки, подчертават британските учени.