Алоето е едно от растенията, които имат най-широка употреба. То се гледа лесно в домашни условия. Можем да си го засадим само от едно листо. А след като добие необходимите размери, без да сме полагали особени грижи за целта, можем да се възползваме от разнообразните му ползи.

Листата на алое верата са пълни с гъст гел. Именно той е полезната част от растението, която лесно можем да добием и само бе специална обработка. Просто разрязваме листата.

Снимка 351009

Източник: iStock

Преди това трябва да ги измием добре. Може да направим надлъжен разрез или за по-лесно да нарежем листото на кубчета, след което да извадим гела от вътрешната част.

И после идва най-хубавото - тази гъста течност има безброй употреба. В магазините вече се продават различни варианти на вода с алое вера. Ние също можем да си направим тази напитка у дома. В чаша вода смесваме по една лъжичка гел от алое, лимонов сок и мед. Добавките могат да варират според вкуса ни.

Снимка 351012

Източник: iStock

Кожа

Разбира се, най-широката употреба на алоето е в козметиката. Ползите му тука са свързани предимно с грижата за лицето. Може да се използва и като маска, и като скраб и е подходящо за различни типове кожа, комбинирайки се с различни добавки.

Скраб: 2 ч.л. гел, един малък банан, една ч.л. бяла или кафява захар.

Срещу акне: 2 ч.л. гел, 1/2 ч.л. индийско орехче на прах, няколко капки лимонов сок.

За суха кожа: 2 ч.л. гел, 1 ч.л. мед, 1/2 ч.л. зехтин.

За мазна кожа: 2 ч.л. гел, 1 ч.л. кисело мляко или доматено пюре.

Снимка 351006

Източник: iStock

Коса

Алое верата се използва и като естествена грижа за здрава и красива коса. Можем да добавим малко количество от гела в листата на растението към шампоана, който използваме, за по-голяма хидратация. Също така, може да си направим маска както по дължината на косата, така и в корените за максимално подхранване.

Косата също се нуждае от детоксикация

Косата също се нуждае от детоксикация

За да расте здрава

Още няколко плюса

Гелът от алое вера може да се нанася на миглите и веждите, за да стимулира техния растеж. Също така върши добра работа и за хидратиране на цялото тяло. Можем да си направим и домашен сапун с алое. През лятото е добре да се въоръжим с алое гел срещу слънчеви изграяния.