За да се избегне проблемът със замърсяването на косата, експертите препоръчват, наред с други навици, да поддържаме правилна хигиена с продукти, подходящи за косата и скалпа, както и балансирана диета.

Това, заедно с навика да четкаме косата си всяка вечер, за да я проветряваме, ще ни помогне да спрем последиците от замърсяването и да имаме здрава и сияйна коса.

Диетата

Снимка 324060

Източник: iStock

Не е тайна, че доброто хранене оказва влияние не само върху здравето, но и върху косата. Някои храни, които ще помогнат да накараме косата да расте по-здрава, са богати на витамин С, като киви, броколи, папая, касис. Те са полезни са за увеличаване на капилярната микроциркулация, благоприятстваща оксигенацията на косата.

Снимка 331286

Източник: iStock

От друга страна, авокадото, растителните масла и ядките (лешници, бадеми и шамфъстъци) са богати на витамин Е, което допринася за защитата на клетките от оксидативно увреждане. Много важен е приносът на омега 3 мастните киселини, които се съдържат в рибата (особено в рибата тон, сьомгата, калкана и сардините).

Цинкът също е един от най-големите съюзници за растежа на косата. Шоколадът, спанакът, агнешкото месо или пшениченият зародиш са богати на този минерал.

Витамините

Снимка 273865

Източник: iStock

Според Hola, комплексите витамини, приемани през устата, помагат да допълним една балансирана диета, осигуряваща най-подходящите хранителни вещества за растеж и укрепване на косъма.

Триковете на фризьорите

Снимка 297065

Източник: iStock

Някои практични и ефективни съвети за поддържане на чиста коса са:

  • Измиваме косата с топла вода и правим окончателното изплакване на студена вода.
  • Избягваме мазането на косата с продукти като лакове, гелове, вакси и други продукти, които натрупват повече мръсни остатъци по скалпа.
  • Предпазваме с аксесоари за коса като шалове, ленти или шапки.
  • Използваме продукти с UV филтри, за да защитим от външните агресивни влияние на града.
    Грешки, които правим, когато подсушаваме косата си

    Грешки, които правим, когато подсушаваме косата си

    Какво й причиняват кърпата и сешоарът