Когато ще пътуваме със самолет има едно нещо, което винаги слагаме в ръчния багаж - голям пакет антибактериални кърпи. Изглежда обаче и те ще са безсилни при сблъсъка ни с най-мръсното нещо на летището. И не - това не е тоалетната.

Снимка 377611

Източник: iStock

Скорошно проучване на Университета на Нотингам и Финландския национален здравен институт събира семпли от повърхности и въздух на различни места на летищата по време на грипния сезон на 2015-2016 г. Най-замърсена се оказва повърхността на пластмасовите табли на проверката за сигурност след чекина. Поне половината от тях съдържат вируса на обикновената настинка, на грип или и на двете едновременно.

Снимка 377610

Източник: iStock

Дори повърхностите в тоалетните на летищата не съдържат толкова вируси на респираторни заболявания, колкото таблите. Обяснението на учените е, че там човек е наясно, че трябва да спазва хигиена, докато при таблите за секюрити проверка рядко се сеща за този факт. Ситуацията допълнително се влошава от факта, че таблите минават през хиляди различни ръце на ден и не се почистват.