Като говорим за Италия, няма как да не я свържем със сладолед, пица, паста и кафе. За местните пиенето на напитката е неразделна част от ежедневието. Но не както ние обичаме да излизаме "на кафе" и да си говорим с часове с приятели.

Италианското кафе е късно, силно, ароматно и се пие на крак. Ако тази алтернатива не ни се нрави на вкус, но и без това имаме от три до пет минути, то марокиното е нашият избор.

Снимка 346962

Източник: Facebook / World on your Palate

Името всъщност значи "марокански". Заради леко жълтеникавия му цвят се свързва със специалната светлокафява кожа, която мароканците използват, за да си правят панделки за коса.

С две думи, марокиното е малко капучино. То не се среща навсякъде по Ботуша. Създадено е в Александрия и присъства в менюто на кафетериите в Северна Италия. Но не винаги се прави по един и същи начин.

Около град Алба, където е фабриката на Фереро, в малката чашка с кафе намира място и не особено малко количество Нутела. Вече може да намерим марокино и на други места по света, предимно в Европа.

Снимка 346954

Източник: lifestyle.bg

Как се прави

Стените на чашата се намазват с течния шоколад. След това се налива късо еспресо, а върху него - млечна пяна. По желание се поръсва и с какао отгоре. Звучи доста сладко, така е и на вкус. А след първата глътка ни се искаше чашката да не е толкова малка...