На всички ни се е случвало да прекараме нощта по различен начин, а не в дълбок и възстановяващ сън. Независимо от причината да не сме си починали както подобава, на следващата сутрин със сигурност нямаме желание за нищо.

А ако пък по зло стечение на обстоятелствата сме и на работа, доста трудно ще преживеем светлата част на денонощието. Ето няколко съвета как да оцелеем.

Събуждане

Колкото и да не ни е по силите, трябва да станем в часа, в който обикновено това се случва. Ако е по време на работната седмица, не е добра идея да си позволим още 15-20 минути дрямка, защото само ще усложним положението, но няма и да се наспим, както ни се иска.

Снимка 323078

Източник: iStock

Ако безсънната нощ се пада преди почивен ден, не трябва да се изкушаваме да проспим целия. По-добре да станем по-рано, да се изморим с някоя и друга задача или разходка, а вечерта да си легнем в разумно време.

Дрямка

За сметка на ставането навреме, можем да презаредим батериите с кратка дрямка. Най-добре е тя да бъде в ранния следобед, ако имаме възможност. Но не повече от 20-30 минути.

Навън

Именно няколко часа, прекарани на пряка слънчева светлина, могат да върнат и светлината в тунела на иначе безнадеждния ни ден. Така ще дадем на тялото си ясен знак, че сега не е време за сън. 

Снимка 360824

Източник: iStock

Тренировка

Разбира се, че не ни е до това. Но дори половин час в залата или в тичане в парка ще ни зареди с нова енергия, ще подобри настроението и дори ще ни помогне да спим по-добре на вечерта. 

Хранене

То е от съществено значение за всеки един аспект от живота ни. А след безсънна нощ можем поне малко да върнем силите си и желанието за живот, като хапваме често и по малко - пет-шест пъти. Така поддържаме нивата на кръвната захар през целия ден. Това правило си е валидно по принцип.

Снимка 360825

Източник: iStock

Но когато сме недоспали, трябва да избягваме високовъглехидратните храни за сметка на тези, съдържащи полезни мазнини. С две думи, и според Insider, трябва да пропуснем пицата. Трябва да удържим и на глада за сладко.

Хидратация

За да бъдем в кондиция, тялото и мозъкът ни не трябват да изпитват дефицит на вода. Ако не пием достатъчно количество, ще се чувстваме още по-уморени и отпаднали.

Можем ли да си наваксаме загубения сън

Можем ли да си наваксаме загубения сън

По-малко часове през делниците, но повече през уикенда

Кофеин

Кафето е най-верният приятел в тези дни. То ще ни събуди, но не бива да злоупотребяваме с магическото му свойство. В противен случай си гарантираме още една безсънна нощ, която вече ще ни дойде в повече.