Всички имаме моменти в особено натоварен и труден ден, когато се чувстваме така, сякаш сме стигнали до критична точка и не можем да се справим с напрежението.

Няколко минути, в които да се съсредоточим върху дишането си, може да бъде изключително полезно за психичното здраве, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Простата дихателна техника за успокояване е не само ефективна, но и много лесна за научаване практика.

6 приложения за медитация

Инсталирай и медитирай

Най-добрите в своя клас

Кохерентно дишане

Снимка 345693

Източник: iStock

Методът кохерентно дишане е изобретен от Стивън Елиът, учен и автор на книгата The New Science of Breath. Елиът изучава различни форми на йогата, преподавани в Китай, Кашмир и Индия, които вдъхновяват употребата и развитието на кохерентно дишане.

Кохерентното дишане включва осъзнаване на начина, по който вдишваме и издишваме.  То се прави с приблизителна честота от пет до седем пъти в минута, за разлика от нормалното дишане с неговите 12 до 18 пъти.

Макар че тази концепция не изглежда особено новаторска, Елиът гарантира, че има огромно положително въздействие върху цялостното благосъстояние. Той смята, че много от предимствата на кохерентното дишане се дължат на повишен кръвен поток и по-добро оросяване на мозъка.

Ползи

Снимка 345714

Източник: iStock

Най-голямата е, че може да го практикуваме навсякъде, независимо дали сме седнали на бюро, по време на сутрешно пътуване или при разходка в парка.

Доказано е, че дишането с по-дълбоко и с по-бавно темпо има редица предимства, включително намаляване на кръвното налягане и отпускане на напрежението на тялото.

Диафрагмените (коремни) дишания често се преподават в класовете по йога и медитация. Експертите казват, че въздухът трябва да се вдишва през носа, а издишането трябва да е по-дълго от вдишването. Те твърдят, че техниката действа положително при стресови или напрегнати ситуации, или когато е необходимо да се фокусираме или съсредоточим.

Бавното дишане стимулира нерва, който минава от мозъка до корема - част от парасимпатиковата нервна система, отговорна за дейностите на тялото за "почивка и храносмилане", пише The Wall Street Journal.

Снимка 345690

Източник: iStock

Коремното дишане за 20-30 минути всеки ден намалява тревожността и стреса. Увеличава и подаването на кислород към мозъка, като стимулира парасимпатиковата нервна система, която провокира чувство на спокойствие.

Техниките на дишането помагат и да се чувстваме свързани с тялото си. Това кара съзнанието да се отърси от тревогите, а умът ни - да се успокои. Така че - да дишаме.