Свикнали сме все да чуваме, че извън границите на родината ни отекват нищо повече от негативни отзиви за нея. А и понякога сякаш все тях улавяме, вглъбени в негативизъм.

Но България има и съвсем различен облик пред чужденците. Именно него демонстрира и последната статия на BBC за родината ни, озаглавена "Страната, която даде йогурта на света". Да, йогурт не е точната дума за родното произведение, но те просто си нямат израз "кисело мляко".

Снимка 333458

Източник: iStock

Но пък имат не малко знания къде се заражда този продукт, популярен вече по целия свят. А началото на любопитната история ни връща четири хиляди години назад. Именно от тогава се смята, че датира консумацията на кисело мляко по нашите земи.

Тогава то се свързва с номадски племена. Те пренасят прясно изцедено мляко в животински кожи. Така се създават подходящи условия за развитие на различни микроорганизми и протичане на процес на ферментация. По този начин продуктът се появява и започва да се консумира и на други места по света.

Но заслугата на българите в популяризирането на киселото мляко няма как да бъде подценена. Именно тя е в основата на твърдението, че страната ни е родина на млечния продукт и го е дала на останалия свят.

Снимка 333460

Източник: iStock

Хиляди години след номадските племена, един учен от района на град Трън на име Стамен Григоров официално открива бактерията Lactobacillus bulgaricusДокторът взима със себе си проба от българско кисело мляко и я изследва в Медицинския университет в Женева.

От тогава до ден-днешен, бактерията се свързва единствено с млечния продукт родно производство. Така България се затвърждава като родина на киселото мляко с уникални качества и вкус. А в родното му село Студен извор се намира единственият в света Музей на киселото мляко.

Всъщност, вкусът е не само автентичен, но и винаги различен. Според Елица Стоилова, асистент по етнология в Пловдивския университет, направата на кисело мляко е един интимен процес. Той е свързан със земята, животните и семейството, което го произвежда.

Снимка 333468

Източник: iStock

Откритието на д-р Стамен Георгиев не остава незабелязано. За неговото популяризиране водеща роля има руският биолог Иля Мечников. Той пръв извежда идеята, че консумацията на кисело мляко е полезна за здравето и води до дълголетие. И посочва района на Родопите за пример.

След това научно доказателство за ползите от киселото мляко през 1908 г., процесът по създаването му започва малко по малко да се променя с цел повишаване на производителността.

Днес като говорим за кисело мляко си представяме краве. Това е свързано с индустриализацията на неговото производство. Но преди млечният продукт се е правел все така успешно и често и от овче, козе и биволско мляко.

Снимка 333465

Източник: iStock

Родното кисело от години заля дори китайския пазар. Тъй като другите страни не могат да използват Lactobacillus bulgaricus, усилията им са насочени към изолиране на сходни бактерии, с които да създадат свой млечно-кисел продукт. Но всичко вече знаят кой е първоизточникът!