Спането по-малко от седем часа на ден, особено в работни дни, е често срещано навик при много хора. Последствията, свързани с липсата на сън, са сериозни и водят до чувство на умора, стрес и други здравословни проблеми, като например увреждане на когнитивната функция или повишен риск от диабет, рак и сърдечносъдови заболявания.

Преди недостатъчния сън да се превърне в хронично разстройство и да доведе до други по-сериозни проблеми за здравето, да обърнем внимание на някои сигнали, които тялото ни изпраща и не бива да пренебрегваме.

Постоянен глад

Ако организмът не получи енергията, от която се нуждае по време на сън, се опитва да си я набави от друго място - например от храната.

Недостатъчната почивка увеличава производството на хормона на глада - грелин, отговорен отчасти за апетита към храни, богати на захари и мазнини. Лошият или недостатъчният сън повлияват и на друг хормон - лептин, който контролира чувството на засищане.

Емоционално влакче

Снимка 331798

Източник: iStock

Емоциите също могат да бъдат променени от липсата на сън. Ако ни направи впечатление, че напоследък реагираме по различен начин на ситуации, които преди това не биха ни повлияли, или че преминаваме от извънредно щастливо състояние към дълбока тъга, това са ясни признаци, че имаме нужда от повече часове сън.

Губим концентрация и гъвкавост на ума

Липсата на сън влияе пряко върху когнитивното представяне, пише Hola. Това означава, че основните задачи, като справяне с проблеми, взимане на решения или разпределяне на времето, стават по-трудни за изпълнение.

Забравяме определени думи

Снимка 355428

Източник: iStock

Постигането на достатъчно сън е от съществено значение за дългосрочното здравословно състояние на мозъка. Сънят е един от инструментите, които мозъкът ни използва за укрепване на паметта.

Недоспиването влияе отрицателно, защото когато сме уморени, по-трудно създаваме спомени.

Чуждо тяло

Емоциите не са единствените, които стават по-трудни за контрол, когато не спим достатъчно време - тялото също. Всички сме имали един от онези дни, когато сякаш нищо не ни се получава като хората - препъваме се, разливаме, блъскаме се и т.н.

Когато сме много уморени, има прекъсване на неврологичната функция, следователно информацията, която достига до мозъка, не се обработва правилно, и той не регулира движенията коректно.

Коя е най-добрата позиция за сън

Коя е най-добрата позиция за сън

И как да останем в нея, когато я "нацелим"