В детските ни спомени със сигурност се прокрадват сцени, в които скачаме (или поне се опитваме да скачаме) на въже. Освен забавно, това физическо упражнение е и доста ефикасно за нашето здраве и добра форма.

Ето няколко довода защо трябва да си припомним как се правеше или тепърва да се научим как се прави.

Като боксьорите

Със сигурност сме виждали, че важна и неизменна част от тренировката на боксьорите е скачането на въже. В този спорт балансът и кондицията са от съществено значение, а това упражнение ни дава много повече, отколкото много други.

Когато скачаме на въже, цялото ни тяло трябва да е в абсолютен синхрон, за да ни се получат нещата. Освен това, тренираме бързите си реакции, които са задължителни за успех на ринга, а и не само.

Снимка 394902

Източник: iStock

Въпрос на избор

При скачането на въже ни е много лесно да избираме степента на натоварване. Ако го използваме просто като разгрявка, скачаме по-бавно, а ако искаме истински резултати - увеличаваме темпото и веднага усещаме как сърцето ни започва да бие доста силно. Така само за няколко минути си правим доста интензивна тренировка. 

Стойка

Скачането на въже наистина е страхотно упражнение за децата, защото помага за формирането на правилна стойка. Трябва да сме с изправен гръб, за да можем да скачаме, нали? За пораснали деца също е подходящо, защото често се прегърбваме на стола в офиса.

Горната част на тялото е поставена под сериозно напрежение и скачането на въже е страхотна тренировка за ръце, рамене и гръб. В сравнение с други кардио тренировки, тук се натоварват много повече мускули, пише Health.

Учени твърдят, че скачането на въже подобрява състоянието на костите и костната плътност, което го прави подходящо упражнение и за хора в напреднала възраст, когато се появяват проблеми с двигателния апарат.

Снимка 394903

Източник: iStock

Ползи

Скачането на въже се използва най-вече за горене на калории. 10 минути се равняват на половин час тичане. Освен на фигурата, това упражнение влияе добре и на здравето ни.

Честото скачане на въже подобрява работата на белите дробове и се научаваме как да дишаме правилно. Оттам идват и ползите за сърдечно-съдовата система от по-голямото количество кислород, което приемаме. 

Освен това, скачането на въже ни прави по-умни, защото развива лявото и дясното полукълба на мозъка, подобрява координацията и рефлексите. Ставаме и по-спокойни, постигаме синхрон между ума и тялото.

Какво ни носят 11 минути спорт на ден

Какво ни носят 11 минути спорт на ден

Само толкова са нужни, за да сме здрави

Внимание

Скачането на въже може да е страхотен начин да горим калории без да ни е необходимо време, пространство и особена екипировка. Но трябва да имаме предвид, че това упражнение не е особено подходящо за хора с наднормено тегло, защото сърцето и костите се натоварват повече.