Най-новите американски изследвания на физическата активност са пълни с добри новини за тези, които все нямат време за сериозни натоварвания.

Според второто издание на наръчника Physical Activity Guidelines for Americans (първото е от 2008 г.), базиран на продължителни проучвания на връзката между физическите упражнения и здравето, необходимото време за спорт за възрастните е едва между 75 и 150 минути на седмица.

Но говорим за сериозно натоварване, а не за лежерна разходка в парка.

Снимка 311874

Източник: iStock

Което прави по някакви си едва 11 минути на ден интензивно потене, срещу които бонусите са повече от атрактивни. Ето само някои от тях:

  • Понижен риск от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, диабет, както и от поне десет вида ракови заболявания
  • Понижен риск от депресия, деменция и тревожност
  • Подобряване на качеството на съня
  • Поддържане на постоянно тегло без драстични диети
  • По-здрави кости, по-нисък риск от счупвания при падане.

Нека все пак да повторим - става дума за упражнения, които ще разтуптят сърцето и ще подложат на изпитание мускулите ни.

Снимка 334696

Източник: iStock

Разбира се не е необходимо да се включим в маратон или да рискуваме да се контузим - достатъчно е да вървим бързо (ама наистина бързо), да поиграем волейбол, да съберем с гребло листата от двора, да потичаме в парка и дори да носим тежки покупки от магазина.

Сред препоръчаните от американските специалисти ежедневни "хитрини" е да паркираме далеч от дома и офиса, за да вървим всеки ден пеш, и да не ползваме асансьора.

Тичане, тенис и видовете спорт, които удължават живота

Тези спортове удължават живота

Кои са и как точно го постигат

Важно е да правим това наистина всеки ден, от понеделник до неделя, и да знаем, че няма да ни навреди, ако умножим 11-те минути поне по две или по три на ден.

Бокс, йога, пилатес и кой е най-подходящият спорт за нас

Кой е най-подходящият спорт за нас

Какво да тренираме според това каква натура сме