Салвията е ароматна и лечебна билка, чиято родина е Южна Европа. Смятана е за един от най-добрите естествени антибиотици. На гастрономическо ниво се използва широко в средиземноморската кухня - както прясна, така и суха, като придава вкус и аромат на различни видове зехтини и оцети.

Може да я слагаме в салати, зеленчукови и бобови ястия, супи, месо или риба, както и да бъде част от сосове или други хранителни продукти. Но подобряването вкуса на храната е само един от плюсовете на салвията.

Ползи за здравето

Снимка 348335

Източник: iStock

При спортистите ароматната салвия помага за намаляване нивата на прекомерно изпотяване (важно поради загубата на минерални соли и вода, което води до дехидратация) и редуцира миризмата на пот.

При травма или нараняване салвията помага да подобрим лечението, като използваме компрес, напоен с отвара от билката. По същия начин може да облекчим мускулната болка след тренировка, защото растението действа и противовъзпалително.

Салвията е перфектна за болки в стомаха, диария и повръщане. Просто трябва да пием няколко чая дневно.

Снимка 348336

Източник: iStock

Препоръчва се и за хора с афти, зъбобол, възпалено гърло и т.н., които да се жабурят с нея. Помага и при менструални болки, в случаи на умора, апатия и раздразнителност - също.

Много изследвания твърдят, че при диабетици салвията подпомага за регулиране на глюкозата в кръвта като елиминира излишната кръвна захар. Но въпреки че многото предимства за здравето, трябва да внимаваме да не консумираме салвия в прекомерни дози, съветват от испанското издание Hola.