Точно в разгара на настинките и гриповете, нищо чудно да кихаме, кашляме и подсмърчаме, докато четем този материал. Най-добрият съвет е да си останем вкъщи възможно най-дълго, за да не отлагаме пълното си излекуване.

И веднага като се замислим за лечение в домашни условия, в главата ни изниква въпросът какво да ядем и пием, за да се изправим на крака по-бързо. Ако сме фенове на прясното мляко и нито един наш ден не минава без него, то вероятно са ни посъветвали да не го консумираме докато не оздравеем.

От години, десетилетия и дори векове назад се твърди, че прясното мляко влошава симптомите на настинката като хрема и възпалено гърло. А сега това твърдение, което някак не приемахме особено на сериозно, за първи път получава своето научно обяснение, макар и леко противоречиво.

Снимка 386593

Източник: iStock

Слузта по гърлото и в носа се произвежда от клетките в синусите, дробовете и носа. Тя се състои от вода, сол и протеин. А целта е да улавя бактериите и мръсотията благодарение на антибактериални ензими. Когато сме болни, нейното количество е значително по-голямо.

А ако консумираме прясно мляко, става още повече, според някои учени. Причината е в А1 бета казеина, който стимулира клетките да произвеждат повече слуз. Но за да се случи това, трябва това вещество да попадне в кръвта ни. А това е възможно само при сериозни проблеми с храносмилателната и отделителната система.

Други пък бързат да оборят тази теория и обясняват просто, че пиенето на мляко ни кара да си мислим, че имаме повече налепи по гърлото, защото със своята консистенция се свързва със слюнката в устата, пише BBC.

Как да преборим настинката за 24 часа

Как да преборим настинката за 24 часа

Мерки, за да не стане по-зле

Tака споровете по въпроса вреди ли ни млякото, когато сме болни, си остават валидни вероятно за още няколко века напред. А докато нямаме категоричен отговор от науката какво точно да правим и да не правим, следваме максимата "от всичко по малко".