Да преживеем есента и зимата, без да се разболеем, е истинско геройство. Променливо време, превозни средства, пълни догоре с болестоносители и какви ли не ще заплахи за крехкото ни здраве.

А ако все пак започнем да подсмърчаме и краката не ни държат от изтощение, трябва да знаем какви моментални мерки да предприемем, за да не стане по-зле. Понякога усложненията са доста сериозни, а и може просто да няма как да отсъстваме от работа.

Витамин С

Добрата, стара, изпитана класика, към която трябва да прибегнем веднага когато усетим, че се разболяваме. Но не само под формата на таблетки от аптеката. Най-добре е да си доставим витамин С директно от пресни плодове.

Снимка 324060

Източник: iStock

Витамин D

Ако сме настинали и не се чувстваме добре, вероятно ни се иска да прекараме целия ден в леглото. Така обаче се лишаваме от много необходимата ни доза витамин D. Затова е добре да прекараме поне 15 минути на слънце, а в допълнение на приемаме витамин D3.

Цинк

Още едно вещество, от което се нуждаем, за да оздравеем по-бързо. Можем да си го набавим с тиквени семки, спанак, говеждо месо, пшеничен зародиш и какао.

Хидратация

Когато приемаме достатъчно течности, буквално отмиваме настинката от организма. Важно е да избягваме млечни напитки и такива с добавена захар, като наблягаме на чайове, компоти и сокове. Водата с лимон също е добра идея за онези дни, в които не се чувстваме никак добре.

Снимка 318890

Източник: iStock

Бульон

Но не само от месо, а и от кости. В тях се съдържат редица полезни вещества, от които имаме нужда - витамини, минерали, осеин. Към бульона може да добавим и чесън, джинджифил или курмкума, които също повлияват добре на настинката.

Сън

Каквото и да си говорим, това си остава най-доброто лекарство. Не часовете пред компютъра и лаптопа, а тези, прекарани в пълноценна почивка за организма. Така му даваме възможност да събере достатъчно сили, за да се пребори с настинката. 

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Натурални лекарства

Въздух

Не само ние трябва да се достатъчно хидратирани, въздухът в помещението също трябва да бъде влажен. В противен случай зачервеното и възпалено гърло ще ни дразни още повече и облекчението ще закъснее.