Хладилникът е много удобно средство за съхранение на продукти, но има храни, които е добре да избягваме да държим в него. 

Не дръжте яйцата на вратата на хладилника

Не дръжте яйцата на вратата на хладилника

Съветват експерти по безопасността на храните

Лук

Снимка 344563

Източник: iStock

Лукът е основна съставка от много ястия, като повечето баби са на мнение, че той прави вкуса на храната. Няма да спорим за това, но трябва да знаем, че не е добре да го съхраняваме в хладилник. Причината е, че лукът ще стане лепкав и мек. Също така трябва да избягваме да го държим в найлонови торбички, защото той има нужда от въздух, за да се запази по-дълго време. 

Авокадо

Снимка 344564

Източник: iStock

Авокадото е любимо на доста хора, като за повечето от тях то е неизменна част от салатата. Ако обаче сме купили авокадо, което не е узряло - не трябва да го слагаме в хладилника. А защо? Много просто, така ще направим узряването му почти невъзможно. Можем да го съхраняваме в хладилник, разбира се, но едва, когато е напълно узряло и не смятаме да го използваме веднага. 

Храните и напитките, които всъщност не са толкова здравословни

Храните и напитките, които всъщност не са толкова здравословни

Добре е да сме наясно

Домати

Снимка 344574

Източник: iStock

Всички обичаме вкуса на доматите, добре де, почти всички, и сме свикнали да ги държим в хладилника, но може би не е добра идея. Причината е, че така те губят по-бързо вкусовите си качества, а и, както при авокадото, процесът на узряване се стопира. Хлябът също много често се съхранява в хладилника, за да се запази по-дълго време, но всъщност така го изсушаваме. 

Мед

Снимка 344575

Източник: iStock

Звучи странно да сложим буркан с мед в хладилника, при положение, че медът не се разваля, но ако все пак се объркаме и го направим, то трябва да знаем и до какво ще доведе това. А именно - по-бърза кристализация на захарта. Или по-просто казано, ще се захароса много по-бързо от обичайното. И няма логика да го правим, освен ако не целим това. 

Как да "подобрим" холестерола си

Как да "подобрим" холестерола си

Кои храни и навици трябва да избягваме

Зехтин

Снимка 344577

Източник: iStock

Ще завършим със зехтина, но не поради някакви пристрастия. А защото трябва да знаем, че ако го съхраняваме в хладилника, то той ще се сгъсти, а от това ще пострадат и вкусовите му качества.