Яйцата, които стоят на вратата на хладилника, се развалят много по-бързо, предупреждават експерти по безопасността и съхранението на храните.

Влатка Лейк от космическата станция в Слау, Великобритания твърди, че задържането на яйца във вградената стойка на вратата на хладилника означава, че те често са изложени на внезапна промяна в температурата, когато хладилникът се отваря и затваря. Позицията им това място е причина за склонността на яйцата да се развалят по-бързо, съобщава The Sun.

Съветите на Лейк подкрепят твърденията на сайта Good Housekeeping през май, когато Сара Бенуел, редактор на статията, обясни, че яйцата са най-безопасни за консумация, когато се съхраняват при температура, която може да бъде поддържана постоянна. Тя препоръчва да ги държите в кутия на средния рафт на хладилника.

Снимка 322200

Източник: iStock

Британската служба по храните пък съветва яйцата да се съхраняват в кутия далеч от други силни миризми, тъй като яйчните черупки са пропускливи.

За да се избегнат всички възможности за разваляне, експертите също така предлагат да ги държите далеч от сурови меса.

Междувременно оптималната температура, при която да се запази свежестта и качеството на яйцата, е 20 ° C, а яйцата трябва да се извадят от хладилника 30 минути преди да бъдат сготвени, за да се гарантира, че черупките няма да се спукат поради внезапни температурни промени.