Манията по здравословното хранене все повече се преекспонира. Дори да не сме наясно какво точно и по колко да ядем, все ни влече към това, което всички агитират, че трябва да ядем. Но често с препоръчваните като полезни храни и напитки има малки (и не толкова) уловки, с които трябва да сме запознати.

Салатите

"На диета съм, ще хапна само салата", казваме често. Разбира се, миксът от зеленчуци е много здравословен, но всички добавки, които често намират място в чинията, трудно могат да минат за нискокалорични.

Снимка 342546

Източник: iStock

Става дума за всевъзможни сирена, бекони, крутони и най-вече дресингите, така любими. По-добре е да искаме сосовете да бъдат отделно от салатите, да избягваме всичко с майонеза, да заменим крутоните със семена, а самия дресинг - с портокалов или лимонов сок.

0% мазнини

Тук уловката е, че все нещо трябва да ги замени, за да не бъде храната напълно безвкусна. Точно както напитките без захар са по-вредни заради подсладителите в тях, така и продуктите без мазнини не са най-добрият избор.

Снимка 342563

Източник: iStock

Най-често в тях се добавят по-големи количества захар и натрий. А презумцията за никакви мазнини ни подтиква да ги ядем в по-големи количества. А това не значи и нула калории.

Вместо мляко с 0,1% масленост, по-добре да предпочетем това с 1.5 или 2%. А една бисквитка без етикет "свободна от мазнини" е по-добра опция от десетина от тази категория. Вместо дресинг без мазнини, по-добре да заложим на смес от зехтин и лимонов сок или оцет.

Енергия и не само

Енергийните барчета изглеждат като изкушаващ избор за бързо засищане на глада. Но това, че са в такава малка опаковка, се оказва доста лъжовно. Както и името им.

Снимка 342561

Източник: iStock

В тях може да има много витамини и минерали, които са полезни, но и не по-малко бяло брашно и подсладители. Високофруктозният царевичен сироп и наситените мазнини, които се сдържат в енергийните барчета, могат да ни гарантират още няколкостотин калории дневно.

Смутита

Проблем тук е, че основната съставка на смутитата, които си купуваме, е плодовият сок. А той гарантира калории без полезните фибри от плодовете.

Снимка 342565

Източник: iStock

Често се добавят и мляко, сметана или подслади за подобряване на вкуса. По-добрата алтернатива е кофичка нискомаслено мляко и няколко резена плод. 

Изотоничните напитки

Често изглеждат подозрителни най-вече заради ярките си цветове - красноречив белег за оцветители. Тук ситуацията е както при енергийните блокчета - много витамини и минерали, но не и по-малко захари.

Снимка 342562

Източник: iStock

Те са почти колкото в колата и това прави любимите напитки на спортистите всичко друго, но не и здравословни, пише Health.