Онлайн може да намерим хиляди рецепти и програми за хранене, които да предложат хиляди варианти за здравословна сутрешна закуска. И така изборът на храна става още по-труден.

Тъй като човешкият организъм минава през определени етапи и процеси по време на сън, нуждата от конкретни вещества сутрин е универсална за всички от нас. Сложните диети обаче не винаги обръщат внимание на най-важните елементи, от които тялото ни се нуждае в началото на деня.

Протеин

Изцяло плодовите закуски, които са доста популярни в последно време, рядко са добър избор за начало на деня - предвид факта, че тялото се събужда с остра нужда от високопротеинова храна. Докато спим, организмът използва наличните белтъчини, за да захрани и възстанови тъканите и болежките от предния ден, и сутрин нивата на протеини у него са силно занижени.

Снимка 335071

Източник: iStock

Ако сутрин не презаредим с храни, богати на протеин, тялото автоматично започва да използва заделените за спешни случаи ресурси. Това би могло да даде отражение върху настроението, способността да се концентрираме, както и върху цялостната ни жизненост и енергия. Авокадото, ядките, яйцата и дори рибата са отличен избор за високопротеинова закуска.

Въглехидрати

Те също са нещо, което не бива да пропускаме като част от сутрешното хранене, защото са основен източник на енергия и спомагат за усвояването на протеина и другите хранителни вещества.

Снимка 335073

Източник: iStock

Важно е всеки да открие сам за себе си към кои богати на въглехидрати храни е предразположен, тъй като метаболизмът и усвояването на храна действа различно за повечето от нас. Бананите, овесените ядки и сушените плодове са страхотни добавки към закуската, които ще ви заредят с енергия за по-дълго време.

Вода и течности 

Чашата хладка вода сутрин на гладно е един от най-здравословните навици, които можете да имате. Хидратирането на органите в корема е задължителна стъпка преди първото хранене, която събужда целия метаболизъм и предпазва хранителния тракт от редица заболявания.

Снимка 335072

Източник: iStock

А щом добавим към водата сок от един цял лимон за допълнителна порция витамини и полезни минерали, и ще превърнем тази напитка в сутрешен ритуал.