Магнезият участва в близо 300 биохимични процеса в нашия организъм и е наистина необходим за нормалното функциониране на тялото. Ето признаците, че имаме нужда от допълнителен прием на този минерал.

Безсъние

Това е основният признак за магнезиев дефицит. Разбира се, може да намерим много причини за будуването нощем, сред които водещо е и психическото напрежение през деня.

Но магнезият е способен да повиши нивата на хормона на съня мелатонин и да редуцира кортизола и адреналина. По този начин удължава часовете сън, съкращавайки времето за заспиване.

Снимка 366084

Източник: iStock

Така, независимо от причината, на която смятаме, че се дължи безсънието, отговорът е в магнезия. При 92% от участниците в ново изследване, цитирано от Daily Mail, се наблюдава положителна промяна.

Тя е свързана преди всичко с намаляване на стреса и безпокойството, а оттам идва и ефектът върху съня. Магнезият се усвоява доста добре и под формата на крем или гел, нанасяйки се директно върху кожата преди сън.

Проблеми с костите и ставите

Остеопорозата може да е болест, която идва с възрастта, но го прави и при недостига на магнезий. Ако не приемаме достатъчно от него, това влияе негативно на костната плътност. Затова и присъства в повечето хранителни добавки за кости, за коса и за нокти.

Снимка 366085

Източник: iStock

Мускулите

Точно както недостигът на магнезий води до по-голям шанс от костни фрактури, така страдат и мускулите, когато не си го набавяме в достатъчни количества. Минералът подпомага мускулния тонус и по-бързото възстановяване след усилена тренировки или травми.

Слабост в мускулите и невъзможност да изпълняваме обичайните физически натоварвания са ясни признаци, че страдаме от недостиг на магнезий. Същите са и мускулните крампи, които могат да ни причинят сериозен дискомфорт и много безсънни нощи.

Кръвно и пулс

Влиянието на този така важен минерал може да се усети и при измерване на кръвното налягане. Ако то е високо в по-голяма част от времето, значи трябва да приемаме повече магнезий. В противен случай рискуваме да попаднем в черния списък на прекарали сърдечен удар.

Аритмията също е признак, че вероятно се нуждаем от повече магнезий. 

Снимка 333677

Източник: iStock

Емоционални състояния

Както споменахме по-горе, магнезият е сред важните вещества, от които не бива да лишаваме организма си, именно и защото се грижи за това да се чувстваме спокойни и неподвластни на стрес.

Но ако подобни усещания не са ни нагостявали наскоро, а по-скоро сме на крачка от депресия, то тогава веднага трябва да вземем мерки за възстановяване на магнезиевия баланс в организма. 

Всички изброени дотук симптоми може да са причинени не само от недостиг на магнезий. Но ако не можем да сме сигурни за първоизточника им, приемът на хранителна добавка и по-честото консумиране на храни, богати на минерала, със сигурност няма да ни навреди.

Как да познаем, че имаме витаминен дефицит

Как да познаем, че имаме витаминен дефицит

Мултивитамините не са единственото решение

Въпросните храни са: спанак, броколи, мента, босилек, авокадо, банани, бадеми, кашу, кафяв ориз, овесени ядки, стафиди, фъстъци, тиква, кисело мляко, шоколад.