На базата на статистически данни и дългогодишни изследвания отдавна е установено, че жените живеят по-дълго от мъжете. В миналото причината е била най-вече във войните, в които са падали жертва много представители на мъжкия пол. Но нашето време също си има своите бичове, обуславящи продължителността на живота.

Очаква се след 14-15 години мъжете и жените да живеят еднакво дълго. Това значи, че дамите намаляват своята продължителност на живота, а господата успяват постепенно да увеличат земното си пребиваване.

Червените портокали и дълголетието

Червените портокали и дълголетието

Тайната, за да живеем повече години

А каква е основната причина за това изравняване? Отговорът е много прост - тютюнопушенето. Според изследване, процентното съотношение между жени и мъже пушачи постоянно се увеличава в полза на първите фенове на никотина. 

След Втората световна война, пушачите сред мъжете са около 80%, а при жените - едва 40%. Сега обаче местата постепенно се разменят. Това са данни за Великобритания, но и в други части на света резултатите са сходни.

Снимка 348002

Източник: iStock

Доказано е също, че силният пол успява по-лесно да се откаже от вредния навик и така редуцира риска от рак и сърдечни заболявания. А именно те са на челно място сред причините за смърт.

Единствената добра новина в случая, освен че мъжете живеят все по-дълго, е, че все повече семейства ще успяват да доживеят до сребърна, златна и диамантена сватба и броят на вдовците и вдовиците ще намалее. Това обаче значи също, че трябва по-внимателно да подбираме партньора си, шегуват се Международния център по изследване на продължителността на живота.

Според статистици от Cass Business School в Лондон, през 2032 г. продължителността на живота при двата пола ще се изравни за първи път от далечната 1841 г. Докато през 1969 г. разликата е почти шест години в полза на жените, сега тя е стопена само до две години и половина.

Снимка 348053

Източник: iStock

Все пак, няма природни закони, които да обуславят по-дългия живот на жените. А този резултат просто е показател, че мъжете са започнали да се грижат по-добре за себе си. За да живеем всички по-дълго, трябва да обръщаме внимание на здравето си още от ранна възраст и да не забравяме за профилактиката. Е, явно и не трябва да пушим, пише Daily Mail.