Червеният (или кървав) портокал е цитрусов плод с интензивен тъмно червен цвят, подобен на този на виното. Но това не е единствената особеност, която го отличава от лимоните, обикновените портокали или грейпфрутите.

Червените портокали са с високо съдържание на антоциани - пигментите, които обясняват неговия цвят и които го даряват с изключителни антиоксидантни свойства. Кървавият портокал влиза в категорията на т. нар. интелигентни храни, за които се смята, че помагат срещу застаряването, като спомагат за удължаване на живота.

Как действат интелигентните храни и защо червеният портокал е една от тях

Снимка 347447

Източник: iStock

Редица учени, сред които и изследователи от Европейския институт по онкология,  обясняват как проучвания по цял свят доказват ползите за здравето на общо тридесет храни с изключителни свойства. Последните, освен да се грижат за здравето ни, комуникират с нашето ДНК и забавят гените, отговорни за стареенето. Причината е намерена в някои от молекулите (като антоцианите), които присъстват в червените портокали, патладжанът, червеното грозде и други.

Сокът от червени портокали - еликсир за вечна младост

Снимка 347448

Източник: iStock

Червеният портокал и, по-специално, сокът му, е една от най-изследваните храни, който се оказва мощно средство за елиминиране на натрупването на мазнини. Проучвания с мишки в лабораторни условия установяват, че сокът от червен портокал стимулира гени, свързани с продължителността на живота, и предпазва от сърдечносъдови заболявания и от натрупването на мазнини.

Още ползи на червените портокали

В допълнение към важната роля за забавяне на стареенето, благодарение на високия състав на антоциани, както и други хранителни вещества (каротеноиди и полифеноли), кървавите портокали имат и други предимства за здравето.

Снимка 347455

Източник: iStock

Ултравиолетова светлина
Установено е, че консумацията на червени портокали помагат за борбата с увреждането от ултравиолетовите лъчи при прекомерното излагане на слънце, като значително намаляват зачервяването.

Благосъстояние
Разбира се, като всички цитрусови плодове, червените портокали са и много добър източник на витамин С, който действа като естествен антиоксидант. Витамин С е необходим за създаването на допамин, който играе ключова роля в психическото и физическо здраве, и на тирозин - аминокиселина, спомагаща за правилното функциониране на щитовидната и надбъбречните жлези.

Снимка 347456

Източник: iStock

Здраве за сърцето
Кървавите портокали са ценен източник на фолиева киселина (витамин В9), който предпазва от сериозни сърдечносъдови заболявания и е особено важен по време на бременност. Антоцианите доказано намаляват хипертонията, редуцират лошия холестерол и повишават еластичността на кръвоносните съдове.

Грижа за кожата
Червените портокали стимулират производството на колаген, който е от решаващо значение за развитието и поддържането на костите, зъбите, хрущялите и кожата, разкрива испанското издание Hola.