Часовете, които прекарваме в сън, са наистина жизненоважни. През това време организмът ни се възстановява и си отпочива. Но ако се чудим защо понякога съзнанието ни просто не ни дава мира, добре е да знаем какво се случва в главата ни, докато спим.

Всъщност, мозъкът ни си има много по-важни задачи от тази да почива. По време на съня, той функционира по доста различен начин. И именно даването на възможност да изпълни тези свои функции ни помага да бъдем продуктивни.

Сънят не е един и същ през цялата нощ. Имаме четири отделни фази - две на дълбок сън и две на по-лек. Когато спим най-непробудно, мозъкът ни работи най-усилено. Това е установено чрез отчетени промени в електричеството, което се произвежда в него.

Снимка 371722

Източник: iStock

Помни

Когато имаме пълноценен сън, в мозъка ни се създават нови връзки и по-лесно и дълготрайно запаметяваме информацията, която сме получили през деня.

Затова не е никак добра идея преди изпит да пропуснем съня за сметка на учене до по среднощ. Резултатът няма да бъде този, който желаем. По-добре да преговорим информацията и да легнем да се наспим. Мозъкът ни ще направи останалото вместо нас.

Снимка 371725

Източник: iStock

Концентрира се

Освен да помни, сънят помага на мозъка и да се фокусира. Нормално, когато сме недоспали, ни е доста трудно да се съсредоточим върху дадена задача и я доведем до край.

Ако в продължение на две седмици спим по шест часа на нощ, ще бъдем толкова разсеяни и непродуктивни, колкото след две безсънни нощи.

Контролира ни

Пълноценният и дълъг сън е необходим на мозъка и за да изпълнява адекватно една друга, много важна функция - да контролира емоциите ни. Неслучайно са казали, че утрото е по-мъдро от вечерта. 

При недостатъчен сън се активизира онази част на мозъка, която е отговорна за тревожните и депресивни състояния. Започваме да действаме и по-импулсивно, а не премислено, пише NBC News.

Снимка 371728

Източник: iStock

Гръбначно-мозъчната течност се изпомпва много по-бързо във фазите на дълбок сън. А тя може да се определи като чистач на ненужните и вредните вещества в мозъка. Така ни предпазва от деменция, а на сутринта мисълта ни е бистра.

Спомените са ни много ценни. А за да бъдат управлявани правилно, трябва да спим достатъчно. Мозъкът успява сам да подреди хронологично всичко, случило се през дена. Освен това, се грижи за наистина важни мигове от живота ни и това да бъдат прилежно запаметени.

Съвети за здравословен сън

Съвети за здравословен сън

6 правила, които да спазваме

В най-дълбоката, четвърта фаза на съня, мозъкът ни придобива и една доста любопитна функция - предпазва ни да не правим това, което сънуваме. С две думи - да не бъдем сомнамбули. Това се случват чрез блокиране на моторни неврони чрез нервни импулси.