Настинката и грипът определено развалят не само планове, но и настроение. Въпреки че грипната епидемия е към своя край, нищо чудно да четем тази статия докато подмсърчаме.

Освен да се лекуваме адекватно и да не подценяваме грипа, добре е и да се храним правилно. Разбира се, това не важи само за периодите, когато сме болни. Но има някои храни и напитки, които ще успеят да ни върнат по-бързо на крака.

Класика в жанра

Пилешката супа не е в категорията "бабини деветини", а наистина е целебна, когато сме настинали. Соленият бульон помага лесно да се справим с дехидратацията и със загубата на соли в организма, а зеленчуците дават витамини. Пилешкото пък е богато на протеини, които връщат силите ни.

Снимка 339022

Източник: iStock

Въпрос на избор

Ако не сме фенове на пилешкото, може да си набавим дозата протенини и чрез бобови култури. Разбира се, те не са подходящ вариант, ако грипът ни е гарниран със стомашни проблеми.

Месна диета

Телешкото също се нарежда сред полезните меса в тези неприятни моменти,  когато не може да станем от леглото. То е богато на цинк, регулира имунната система и подпомага борбата с вирусите.

Цветно и полезно

Плодовете и зеленчуците с ярки цветове са перфектен източник на антиоксиданти. Червени чушки, портокали, краставици. Ако не сме им почитатели или не сме в състояние да ги ядем в големи количества, добра идея е да закусваме и обядваме със здравословни смутита.

Снимка 339023

Източник: iStock

Всичко с мярка

Портокаловият сок е полезен източник на витамин С и антиоксиданти. Но не е добре да прекаляваме с него, надявайки се да оздравеем по-бързо. Вместо това, може да си докараме стомашен дискомфорт. Идея е да разредим фреша с малко количество вода.

Пикантно

Едно голямо "Да" за джинджифила. Независимо дали ще го похапваме сушен, или ще го пием на чай, неговите свойства са се така чудотворни. Помага както при настинка и хрема, така и при гадене.

Снимка 339024

Източник: iStock

Зелено и полезно

Чайовете се превръщат в любима напитка през студените месеци, още повече ако сме се предали пред грипа. Добре е в такива случаи да заложим на зеления чай. Освен че ще ни тонизира, той моментално ще ни зареди с доза антиоксиданти. Действа успокояващо и на кашлица и зачервено гърло, пише Time.