Около 78% от бременните жени имат проблеми със съня. Често бъдещите майки се оказват спящи по гръб, но това е поза, която създава предпоставки за опасни състояния както за майчиния, така и за организма на нероденото бебе. Това е валидно особено след първия триместър от бременността.

Колкото повече нараства бебето в корем на майката, толкова по-тежко става то и сънят по гръб води до притискане на тънките черва и някои главни кръвоносни съдове в тялото на бременната жена. Това може да доведе до нарушаване на циркулацията на кръвта и недостиг на кислород както за нея, така и за бебето, което в този момент все още си го набавя от майчиния организъм.

Някои от опасностите са раждане на бебе с ниско тегло и дори загиване на плода. По-незначителните, но все пак неприятни, странични ефекти са образуването на хемороиди, ниско кръвно налягане, болки в гърба, проблеми с дишането и храносмилането.

Снимка 377944

Източник: iStock

При по-напреднала бременност, бъдещата майка сама се събужда след прекарано известно време по гръб, поради дискомфорта, който това вече ѝ създава. Специалистите съветват бременните жени да спят на лявата си страна.

Ако сте в напреднала бременност и изпитвате затруднения в дишането или имате стомашни киселини, може да се поизправите, като поставите голяма възглавница зад главата и гърба си. Можете да подкрепите кръста и корема си с тънки възглавници след 20-тата седмица от бременността, особено ако имате болки в гърба.

Въпреки че през първия триместър от бременността можете да спите по гръб или по корем, лекарите съветват още по това време да започнете да се приучавате да спите на едната си страна и да избягвате тези пози, които в по-късен етап стават травмиращи.