Само няколко дни мрачно време и настроението ни сякаш се променя корено. Според проучване, публикувано в The Lancet, ефектът от слънчевата светлина играе много важна роля в промените в настроението. И всичко е заради серотонина.

Нивата на серотонин

Наричан още хормон на щастието, серотонинът регулира различни процеси в организма - контрола на телесната температура, апетита, агресията и гнева или стабилността в цикъла на съня и т.н. Научно доказано е също, че хората с недостиг на този хормон са по-предразположени към депресия.

Но какво общо има серотонинът със слънцето? Ефектът на светлината върху тялото ни е да намалява нивата на мелатонина - медиатор, производен на серотонина.

Колкото по-продължително е излагането ни на светлина, толкова по-малко е количеството мелатонин и, следователно, толкова повече това на хормона на щастието, серотонина.

Снимка 360361

Източник: iStock

Повече слънце, повече витамин D

Слънце има и други ефекти върху нас, като повишено производство на витамин D, което има съществено значение за правилното поддържане на костната структура и увеличаването на броя на белите кръвни клетки.

Умерените температури, свързани с пролетно слънце и началото на лятото, са положителни и за заболявания, касаещи възпаление на мускулите и костите.

А аналгетичният ефект от доброто време се превръща в друга основна причина, поради която слънцето е отговорно за доброто ни настроение.