Независимо дали купуваме от скъпите органични кокосови масла, или залагаме на някои по-евтини варианти, повечето продукти, претендиращи да съдържат 100% кокосово масло, всъщност имат доста малко общо с истинското, натурално кокосово масло.
Разликите в текстурата, аромата и ефектите върху кожата ни са очевидни, дори и за нетренирано око.
За да се убедим сами, можем по лесен начин да приготвим истинско кокосово масло у дома и да го сравним с купените варианти.
За тази цел са ни нужни зрял кокосов орех, блендер и малко търпение.
Източник: iStock
След като успеем да отворим ореха, с малка лъжица или друг удобен инструмент изгребваме бялата част и я нарязваме на малки парченца.
Мелим парчетата в блендера, докато не получим гладка и възможно най-фина консистенция.
Източник: iStock
Течността след това се прецежда през филтър за кафе или ситен тензух, и се оставя да преседи за 24 часа в буркан или друг съд.
Хубаво е да изберем хладно място за тази цел, като можем да използваме и хладилника.
След 24 часа прецедената смес ще се е разделила на две - горната част можем да изхвърлим или да отделим за готвене, а долната част представлява маслото, за което сме се трудили.
Източник: iStock
Изненадващо или не, то има доста по-слаб аромат на кокос, отколкото маслата, продавани в търговската мрежа, и е доста по-плътно. Ефектите за кожата ни са може би най-яркият индикатор за това, че маслата от магазина не са толкова истински, колкото обещават етикетите.