Независимо дали купуваме от скъпите органични кокосови масла, или залагаме на някои по-евтини варианти, повечето продукти, претендиращи да съдържат 100% кокосово масло, всъщност имат доста малко общо с истинското, натурално кокосово масло.

Разликите в текстурата, аромата и ефектите върху кожата ни са очевидни, дори и за нетренирано око.

За да се убедим сами, можем по лесен начин да приготвим истинско кокосово масло у дома и да го сравним с купените варианти.

За тази цел са ни нужни зрял кокосов орех, блендер и малко търпение.

Снимка 420947

Източник: iStock

След като успеем да отворим ореха, с малка лъжица или друг удобен инструмент изгребваме бялата част и я нарязваме на малки парченца. 

Мелим парчетата в блендера, докато не получим гладка и възможно най-фина консистенция.

Снимка 420949

Източник: iStock

Течността след това се прецежда през филтър за кафе или ситен тензух, и се оставя да преседи за 24 часа в буркан или друг съд. 

Хубаво е да изберем хладно място за тази цел, като можем да използваме и хладилника. 

След 24 часа прецедената смес ще се е разделила на две - горната част можем да изхвърлим или да отделим за готвене, а долната част представлява маслото, за което сме се трудили. 

Снимка 420950

Източник: iStock

Изненадващо или не, то има доста по-слаб аромат на кокос, отколкото маслата, продавани в търговската мрежа, и е доста по-плътно. Ефектите за кожата ни са може би най-яркият индикатор за това, че маслата от магазина не са толкова истински, колкото обещават етикетите.

Кокосово масло вместо паста за зъби

Кокосово масло вместо паста за зъби

Нещо, което задължително трябва да се пробва