Изхвърлянето на храна не е никак удачно, но това не означава, че трябва да я ядем и когато се е развалила. Нека видим обаче няколко храни, които бихме могли да консумираме, дори след изтичането на срока им на годност, подбрани от списание Esquire. 

Храни, които горят мазнини

Храни, които горят мазнини

Ядем и слабеем

Това не означава, че те непременно стават за ядене, но вероятността пет дни след годността да са годни за употреба е голяма. Всека пак, ако видим и усетим нещо притеснително, като мухъл например, не бива да ги консумираме. 

Консервирани храни

Снимка 341944

Източник: iStock

Храните в консерви също имат срок на годност, но при тях вероятността да го надживеят е голяма. Все пак отново трябва да сме сигурни, че храната не е развалена. Но ако ги съхраняваме на тъмно и студено място, можем да очакваме, че "ще стават" и след срока на годност. 

Някои млечни продукти

Снимка 341945

Източник: iStock

На пръв поглед изглежда странно, но сиренето може да надживее срока си с няколко дни, ако е съхранявано както трябва. Но уговорката, че трябва да проверим за отличителни знаци дали не е развалено, остава.

Зърнени закуски

Снимка 341946

Източник: iStock

Голяма вероятност е зърнените храни, тестените изделия (паста, но не сготвена) или различни бисквити да са годни, ако са съхранявани на тъмни, сухи и студени места. Вкусът им със сигурност няма да бъде същият. Но ако усетим странна миризма, е по-добре да ги изхвърлим. 

10-те най-добри и полезни храни, които да ядем

10-те най-добри и полезни храни, които да ядем

И със сравнително малко калории

 

Замразени плодове и зеленчуци

Снимка 341947

Източник: iStock

В повечето случаи не би трябвало да представлява проблем да консумираме замразени плодове и зеленчуци, дори срокът им да е изтекъл. Не бива обаче да ги размразяваме и после отново да ги замразяваме, защото така увеличаваме шанса те да се развалят.