Изхвърлянето на храна не е никак удачно, но това не означава, че трябва да я ядем и когато се е развалила. Нека видим обаче няколко храни, които бихме могли да консумираме, дори след изтичането на срока им на годност, подбрани от списание Esquire.
Това не означава, че те непременно стават за ядене, но вероятността пет дни след годността да са годни за употреба е голяма. Всека пак, ако видим и усетим нещо притеснително, като мухъл например, не бива да ги консумираме.
Консервирани храни
Източник: iStock
Храните в консерви също имат срок на годност, но при тях вероятността да го надживеят е голяма. Все пак отново трябва да сме сигурни, че храната не е развалена. Но ако ги съхраняваме на тъмно и студено място, можем да очакваме, че "ще стават" и след срока на годност.
Някои млечни продукти
Източник: iStock
На пръв поглед изглежда странно, но сиренето може да надживее срока си с няколко дни, ако е съхранявано както трябва. Но уговорката, че трябва да проверим за отличителни знаци дали не е развалено, остава.
Зърнени закуски
Източник: iStock
Голяма вероятност е зърнените храни, тестените изделия (паста, но не сготвена) или различни бисквити да са годни, ако са съхранявани на тъмни, сухи и студени места. Вкусът им със сигурност няма да бъде същият. Но ако усетим странна миризма, е по-добре да ги изхвърлим.
Замразени плодове и зеленчуци
Източник: iStock
В повечето случаи не би трябвало да представлява проблем да консумираме замразени плодове и зеленчуци, дори срокът им да е изтекъл. Не бива обаче да ги размразяваме и после отново да ги замразяваме, защото така увеличаваме шанса те да се развалят.