Всички знаем, че храната е изключително важна, не само за физическото ни оцеляване, но и за това как функционира тялото ни. 

10 храни, към които се пристрастяваме

10 храни, към които се пристрастяваме

И не е заради липса на воля

Има и такива, които спомагат за по-добра памет. Не ни правят гений, но когато сме изложени на стрес и информацията ни залива отвсякъде е добре да подкрепим мозъка си. 

Горски плодове

Снимка 348092

Източник: iStock

Те са нещо повече от украса на десерта ни, и е хубаво да го знаем. Проучване, което изследва диетичните навици на повече от 16 000 по-възрастни жени в продължение на 15 години, установява, че тези, които консумират поне половин чаша боровинки или поне една чаша ягоди всяка седмица, са имали по-малки нива на когнитивен спад, пише CNN. 

 

Горските плодове съдържат пигменти, известни като антоцианини, които освен че допринасят за червения, синия и виолетовия цвят на плодовете, могат да помогнат за добрата "форма" на мозъка ни. 

Зелени и кръстоцветни зеленчуци

Снимка 343264

Източник: iStock

Тези зеленчуци са отличен източник на витамини и фибри, а могат и да запазят паметта ни остра. Изследване, проведено от Rush University в Чикаго, показва, че хората, които ядат поне една порция спанак, зеле или рукола излизат с 11 години по-млади, в когнитивно отношение, спрямо хората, решили да не включват тези зеленчуци в менюто си. 

Листните зеленчуци имат много хранителни вещества, които предпазват мозъка и спомагат за по-добрата памет. 

Риба и яйца

Ципура

Източник: iStock

Ципура

Рибеното масло намалява риска от алергии

Рибеното масло намалява риска от алергии

Какви са ползите от него при бременните жени

Комбинацията звучи като подходяща за фитнес маниаци, но е много полезна за нашата памет. Ползите идват от Омега 3 мастните киселини, които съдържа рибата и холина в яйцата. Именно холинът играе важна роля в произвеждането на ацетилхолин, който е от решаващо значение за нормалната мозъчна функция.