1% от всички новородени деца са с вродена сърдечна недостатъчност или развиват сърдечен проблем още в първите години след раждането си, сочат данни на Центъра за контролиране на заболявания в САЩ.

Тази седмица в Европейския журнал по превантивна кардиология бе публикуван доклад, който в голяма степен обяснява причините за тази неприятна статистика.

Докладът разглежда медицинските показатели на над 330 000 новородени в период от 10 години, а заключенията на учените са, че основната причина за кардиологични заболявания при новородените е консумацията на алкохол от страна на родителите в месеците преди зачеването.

Снимка 446178

Източник: iStock

Рискът от сърдечен проблем за детето се покачва с до 44%, ако бащата е употребявал алкохол в трите месеца преди зачеването, докато консумация от страна на майката в същия времеви период покачва риска с 16%.

Любопитното в изложените данни е, че прекомерната консумация на алкохол (над пет питиета) от страна на бащата повишава риска за развитие на кардиологичен проблем при детето на 52%, но при майката процентите остават същите.

Пушенето по време на бременност увеличава риска от внезапна детска смърт

Пушенето по време на бременност увеличава риска от внезапна детска смърт

Всяка цигара е от значение

Учените отбелязват, че не е достатъчно родителите просто да намалят консумацията на алкохол, когато решат да правят дете.

Те са на мнение, че най-добрият вариант е и двамата родители да не докосват каквито и да е алкохолни напитки поне шест месеца, преди изобщо да започнат да "работят" за бебе.