Отказването на цигарите по време на бременността е огромно предизвикателство за милиони жени и една от най-важните предпоставки за доброто здраве на развиващото се дете. 

Американско изследване, което обхваща 12 милиона раждания, сочи, че цигарите са най-голямата предпоставка за синдрома на внезапната детска смърт. 

Това е сравнително рядко заболяване, което отнема живота на новородени деца, които изглеждат и се държат като напълно здрави. Смъртта настъпва напълно неочаквано и най-често се случва между четвъртия и шестия месец.

Снимка 411922

Източник: iStock

Медицината все още няма еднозначно обяснение за това трагично явление, но едно е ясно - цигарите играят огромна роля.

Тютюнопушенето, ракът на кожата и връзката между цигарите и заболяването

Още една причина да спрем цигарите

С какво е свързана този път

Резултатите от проучването сочат, че рискът е два пъти по-голям, ако по време на бременността си жената пуши по една цигара на ден, отколкото ако не пуши изобщо. 

Всяка цигара добавя фактор от 0.07 към риска от внезапна смърт, а дамите, които изобщо не спират цигарите, докато са бременни, поставят детето си на до седем пъти по-голям риск от онези, които спират до третия месец. 

Важно е да отбележим, че рискът от внезапната детска смърт е спаднал двойно от 1990 г. насам, но не е ясно дали причината за това е в по-малкия брой майки, които пушат.

Връзката между съня и забременяването

Връзката между съня и забременяването

Според ново изследване